GIFDK presenterar del 1 av 5 i intervjuserien ”FIFA-fredag” där vi 5 fredagar ska presentera FIFA domarna i Göteborg.

Först ut är…

Bojan Pandzic!

Fotboll, domare, porträŠtt, FIFA, fotbollsdomare, FIFA-fredag del 1 av 5. vi presenterar bojan pandzic

Namn: Bojan Pandzic

Ålder: 33

Familj: Ja

Antal år som domare? Sedan 2000

Antal år som FIFA domare? 2

Häftigast uppdrag någonsin?

Om man skall bortse från tävlingsmatcherna så måste jag nog säga att det var uppvisningsmatchen mellan Real Madrid – PSG på Gamla Ullevi 2014 som 4:e domare. Den matchen jag minns mest just nu är ju såklart min första internationella som FIFA domare i Estland mellan Sillamäe – FC Krosnodar detta var kval till Europa League.

GIFDK gratulerar till ditt steg till Kategori 2! För de som inte vet, vad innebär det? Hur ser FIFA systemet ut?

Stort tack, det känns härligt att uppnått det mål jag satte upp 2015 att främst göra bra ifrån mig i Allsvenskan och sedan ta det här steget inom FIFA. Som nybliven FIFA domare så hamnar man normalt i grupp 3 där det är domare från hela Europa som slåss om platserna. Det som kanske inte alla vet är att domare från de stora nationerna, exempelvis Spanien, England, Tyskland och Italien hamnar direkt i grupp 2 vilket man kan förstå. Fotbollen i dessa länder har en annan kvalitet.

Elitgruppen är ju det högsta man kan uppnå i rankningen, där spelas finfotbollen 🙂 Sedan under följer grupp 1-3.

Hur ser ett FIFA uppdrag ut när det kommer till uttagning? Resa? Väl på plats?

Vi får uppdraget från FIFA ungefär 7-8 dagar innan matchen spelas, men det blir officiellt först ett par dagar innan till övriga. Allt löses med kallelsen till matchen där ingår förslag på resa, information om var vi kommer att bo och vem som tar hand om oss när vi anländer.

Uttagning sker från den coach som är ansvarig tillsammans med Bosse Karlsson tar ut resterande domare.

Normalt gör vi ett besök på arenan på ankomstdagen för att ta en lätt träning och sedan bekanta oss med arenan d.v.s kontrollera att allt är i sin ordning så man inte behöver göra detta på matchdagen.

Matchdagen ser ut mer eller mindre ut som vanligt hemma i Sverige med genomgång där vi försöker förbereda oss genom snack och även titta på olika situationer som har uppstått i våra egna eller andra internationella matcher.

Livet som professionell domare? Hur ser det ut?

Det är stor skillnad på livet om proffs och den tiden då man hade ett jobb och skulle få dessa saker att funka ihop. Nu förstår man verkligen vilken förstående arbetsgivare man hade. Det som jag känner är den stora förändringen i mitt liv är att jag får tid att planera min träning och det viktigaste är förberedelserna inför uppdragen som vi får.

Har du några försäsongstips till våra domare som läser?

Glöm inte att vila efter avklarad säsong men inte för länge för oftast är vilan ganska nära jul och nyår då är det lätt att man blir lite bekväm så står man där i omklädningsrummet och ska döma sin fösta träningsmatch och märker att tröjan sitter lite konstigt 🙂

Man måste ha mål med träningen och veta vad man vill uppnå. För ett par år sedan hade jag inte så bra koll utan tränade på bara som jag alltid gjort innan och det trodde jag räckte vilket det också gjorde. Många av domarna, oavsett nivå, tänker kanske inte skador utan det kommer som en chock när man väl åker på en.

Därför är det superviktigt att man verkligen lägger ner tid på skadeförebyggande träning för att slippa råka ut för detta.

SVFF har anställt en fyscoach där domarna i Elitrguppen (Allsvenskan, Superettan) får tips och råd och även tränar tillsammans vid olika träffar vilket har visat sig vara otroligt bra.

Vad är ditt mål för säsongen?

Självklart är målet alltid att göra det lite bättre än året innan och viktigast tror jag är att som domare summera sin säsong och välja ut 1-2 saker man vill förbättra under det kommande året och ha det som en morot. Det har funkat bra för mig.

Sista frågan. Tips till unga domare som vill avancera?

Va dig själv!!!

Se till att ha roligt med det ni gör, njut av varje match för man lär sig hela tiden. Som jag sa tidigare är träningen jätteviktig men främst att vara ödmjuk och lyssna på sin Coach och de tips man får. Dom är där för att utveckla oss att bli bättre domare och individer.

Stort tack för din tid och dina givande svar! 

GIFDK önskar Bojan stort lycka till i sin karriär. Vi följer den med stort intresse!

 http://fogis.se/domare/elitdomare/fifa-herr/

Efter genomförd intervju var Bojan med som domare i Europa League-matchen mellan Fenerbahçe SK och Lokomotiv Moskva.

http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2016/matches/round=2000659/match=2017169/postmatch/lineups/index.html