Roman Gaydur har snabbt klättrat som domare. Han har visat mycket passion och seriositet.

 

 

Ålder?

36.

 

När började du döma fotboll?

November 2016.

 

 

Varför dömer du?

Ville alltid prova själv efter alla otaliga matcher vid TV då jag inte var nöjd med domare och trodde att jag kunde bättre! ? Det är häftigt att vara med och se allt inifrån samt spännande att balansera mellan regler samt spelets anda.

 

 

Vilken/vilka divisioner dömer du som HD och AD?

Som HD gick jag upp i Div 7 utveckling nyligen och som AD är det Div 5.

 

 

Största matchen du har dömt som HD eller AD?

HD – än så länge kan inget slå B-Final för P11 i Gothia Cup och som AD var det väl Svenska Cupen damer, matchen mellan Nittorp och Hovås Billdal.

 

 

Hur förbereder du dig som HD/AD inför match?

Kollar lagens resultat i sista 3-4 omgångar, vilka/hur många kort de hade, efternamn på målskyttar, tabellägen, lägger träningen så att jag är utvilad och i form till matchdagen, förbereder min väska med alla domargrejer dagen innan, på matchdagen äter jag rejäl frukost eller lunch för att orka, sedan på plan värmer jag upp, gärna i minst en halvtimme.?

 

 

Har du ritual innan match?

Inget speciellt, men länge hade jag med mig ett gammalt silvermynt som jag startade mina matcher med. 50 öring från 1919 som jag hittade med min metalldetektor. Den tappade jag på matchen i Hovås, hoppas den som hittade den blev glad. ?

 

 

Vad är det svåraste med att döma fotboll?

Det är just balansen mella regler och spelets anda, samt ha klart för sig hela tiden att man är inte där ute på plan för att göra alla nöjda. Sedan är det jättesvårt att inte applådera för vackra mål. ?

 

 

Andra intressen förutom dömandet?

Oj, de är många: fiske, resa ute i världen samt på lokalnivå, gå på konserter i Pustervik, löpa, astronomi, vinyl, leta saker med metaldetektorn, planespotting, filmer av kvalité (noir, franska nya vågen, Hitchcock, Lynch, Kitano, Kubrick, Tarkovskiy, Wenders osv).

 

 

Din bakgrund som fotbollsspelare?

Spelade då jag gick i skolan i Uzbekistan, vi vann även en turnering och jag spelade vänsterback.

 

 

Vilken är din favoritplan?

Av 62 planer har jag tre favoriter – Bravida när det gäller kvalite på plan, Påvelund när det gäller omgivningen och Hjälbovallen – det luktar skog där så gott!

 

 

Nämn 3 av dina bästa domaregenskaper.

Tacksamhet för kritiken och viljan att lära av det, kondition, förståelse för känslor som alla inblandade kan ha på plan.

 

 

Favoritspelare?
Zidane för hans sättet att se möjligheter.

 

 

Favoritdomare?

Sergey Karasev i Ryssland, tycker han gjorde felfri insats förra året på semin mellan Celta och MU i Europaleague. Lokalt har jag nu för många favoritdomare för att räkna upp alla. ?

 

 

Favoritmat?
Italienskt mat, samt uzbekiska maträtter plov och shashlik.

 

 

Favoritmusik?

Allt möjligt från klassisk musik och jazz a-la Coltrane via psychodelisk rock och punk till new wave, alternative rock, post rock, IDM och techno.

 

 

Föredrar du konstgräs eller naturgräs som domare?

Konstgräs. Även om det finns nu gott om smulor fråm alla dessa plan där hemma. ?

 

 

0 grader eller 30 grader som domare?

0 grader är behagligare, man blir snabbt varm ändå.

 

 

Regn eller snö?

Regn, om det är inte horisontellt och i minusgrader. ?

 

 

Favorit visselpipa?

Vet inte varför men jag fastnade på rysspipan, gillar ljudet som ingiver auktoritet. Eller kanske för att jag är ryss? ?

 

 

Långärmat eller kortärmat?

Väderanpassat.