Först ut att följa med elitdomarna efter att ha anmält sitt intresse var Ida Fredriksson och Maral Mirzai. Den 7e maj fick de möjligheten att följa med domarteamet beståendes av domare Johan Hamlin och assisterande domare Peter Magnusson och Niclas Ivarsson. Fjärdedomare var ingen mindre än Haris Memisevic från Göteborg i mötet mellan IFK Göteborg – Kalmar FF. Här kan ni läsa en kort sammanfattning av dagen.

Hur gick ni till väga?

Vi började med att bekräfta till domarklubben att vi kunde följa med det aktuella datumet och ungefär en vecka innan match fick vi ett sms av Sandra med information om samlingsplats, tid och övrig information om ackrediteringar.

Hur såg dagen ut?

Vi mötte upp domarna 2 h och 45 min innan avsparkstiden. När hela teamet var på plats var vi med under deras genomgång som var väldigt bra även för oss som inte dömer på elitnivå än. Bortsett från elitdomarnas högre krav på samarbete med avseende på deras kommunikationssystem så fanns det en hel del saker från genomgången som vi kunde ta med oss.  Det var framförallt väldigt kul och intressant att höra vad de förväntar sig för kommunikation och samarbete av varandra under matchen. Efter genomgången var det dags att ta sig till Gamla Ullevi där vi hämtade våra ackrediteringar.

Ida Fredriksson med program, ackreditering och matchbiljett

15.00 var det dags för avspark och domarna gjorde en väldigt bra insats. Det blev lite extra kul att se hur samarbetet som man förväntade sig av varandra verkligen verkställdes ute på plan. IFK avgjorde matchen tidigt med slutresultatet 2-0 för hemmalaget och domarteamet klarade av uppdraget utan några större problem.

Efter matchen fick vi även vara med på deras genomgång av matchen tillsammans med domarobservatören. Vi var lite oroliga att vi skulle stå i vägen under dagen och kanske störa domarnas fokus men tvärtom blev vi varmt välkomna och trevligt bemötta. Vi båda är överens om att vi hade kunnat göra om detta igen.

Vi vill även tacka Johan, Peter, Niclas och Haris för att vi fick följa med och att de var både trevliga och seriösa! Tack även domarklubben som erbjöd den här möjligheten!

Glada hälsningar,
Ida Fredriksson och Maral Mirzai