Irage Garmiano: ”Det kommer bli ett spännande år”

För drygt två decennier sedan kom Irage Garmiano in i fotbollsvärlden, inte som en spelare utan som en domare. Resan har innehållit allt, från och med att ha slutat sin domarkarriär till att göra en comeback och döma en final i Gothia Cup 2011.

– Mitt bästa minne… Det måste vara Gothia Cup och när jag fick döma finalen 2011 mellan BP och ett finskt lag. Allt började 1999 när en domare föreslog för Irage att anmäla sig till domarkursen. Med ett par års uppehåll efter den första kursen fortsatte han att döma.

Idag är han en av de mest rutinerade domarna i division 3 där han går som assisterande. Vägen till domarskapet är ganska likt flera andra domare, nämligen en aktiv spelarkarriär.

– Jag spelade fotboll och då kände jag en domare som inte är aktiv idag som sa att jag skulle söka. Jag började döma 1999 och sedan hade jag uppehåll i ett par år, men jag har dömt i sammanlagt 15 år, säger han. Under sina 15 år som domare har Irage lärt sig att vara jordnära, hjälpsam och inte stressa upp sig. Men han har också gillat det han har hållit på med, nämligen dömandet. Enligt honom själv är det roligt med den gemenskap som man har med sina domarkollegor och att man i varje match utvecklas som person.

Parallellt med dömandet är Irage trafiklärare och driver körskolan Redbergs Trafikskola, som dessutom är en av GIFDK:s sponsorer. Här har domare möjlighet att ta del av förmånliga erbjudanden och ta sitt körkort. Ett  sammarbete som uppskattas av både domarklubben och Irage Garmiano själv.

– Jag tycker det är ett samarbete som blivit väldigt bra, vi kan erbjuda medlemmar en möjlighet att ta sitt körkort för att smidigt kunna ta sig till och från sina matcher.

Finns oerhört många fördelar att döma fotboll fortsätter Irage.

– Det bästa med att vara fotbollsdomare är gemenskapen, kontakt med fotbollen och där man inte bara utvecklas som människa utan även till en komplett matchledare. Man lär sig hantera olika situationer både på och utanför planen, men också innan, under och efter matchen ställs man inför utmaningar. Dessutom får man träffa nya människor, nya kollegor, lära känna dem och vissa blir nära kompisar. Man utvecklas på det där sättet, säger han. Irage började döma fotboll 1999 men slutade efter två år för att satsa på sin spelarkarriär. Han gjorde en efterlängtad comeback 2009 och hade som mål att komma så långt som möjligt och så högt som möjligt. Förra året gick han steg 2 kursen och förväntas i år få provmatcher i division 5. Karriärens höjdpunkt hittar vi längre bak i tiden. Närmare bestämt 2011 när han dömde en final i Gothia Cup.

– Ett fantastiskt minne var utan tvekan att efter en veckas slit få kliva in på Ullevis gröna gräsmatta och döma Gothia Cup finalen 2011, något som jag bär med mig och är väldigt stolt över att få ha upplevt. Det var speciellt, i och med att jag var huvuddomare i den matchen och mycket stod på spel i ett nordiskt derby.

–Jag har fortfarande finalen färskt i minnet, då den sändes på Viasat säger Irage med ett leende.

Säsongen 2020 ser han fram emot, dels för den provmatch i division 5 som väntar, dels för att få träffa alla sina kollegor, som enligt honom, är det bästa med att vara fotbollsdomare.

– Jag längtar efter att säsongen skall dra i gång, det kommer bli ett oerhört spännande år. Jag hoppas kunna hålla mig frisk och döma minst en match varje vecka. Och sedan att jag får träffa mina härliga kollegor är något som jag längtar efter, säger Irage.

Vi tackar Irage Garmiano för intervjun och önskar honom lycka till med säsongen 2020!