daniellabe2

Han är handbollsspelaren som vandrat den långa vägen ända fram till att bli fotbollsdomare i Div 2 herrar, han är också elitdomare i bandy – möt Daniel Labe.

Daniel Labe är 33 år och har precis avslutat sin säsong som bandydomare. En säsong där han bland annat fått göra debut i bandyns Elitserie. Bandysäsongen hinner knappt ta slut förrän du snörar på dig fotbollsskorna för att springa ut på det gröna gräset istället. – Jag är en glad skit som älskar socialt umgänge. Därav min kärlek till domarämbetet berättar Daniel Labe.

 

Sen debut som fotbollsdomare

Daniel är uppväxt i Balltorp, Mölndal. Som 20-åring valde han att lägga ner handbollskarriären efter att han inte fått fortsatt förtroende från RIK. Daniel valde därför att lägga all fokus på att börja döma bandy allt mer seriöst. Att han skulle bli fotbollsdomare var en ren slump. Året var 2004 som Daniel valde att prova på att döma fotboll. Efter det har bara gått uppåt!

Den stora höjdpunkten inom fotbollen var då Daniel var 4:e-domare i matchen Ljungskile-Värnamo. Tyvärr skadade sig Fredrik Lundberg på uppvärmningen så han fick hoppa in och döma 90 minuter i Superettan. Gjorde bra ifrån mig, Fick 8,3 och blev både snittligan för antalet mål och varningar per match hehe.. – säger Daniel Labe.

Varför tycker du att det är viktigt att vara medlem i GIFDK?

– Tycker det är oerhört roligt att klubben är på G igen då det är viktigt att träffas vid sidan av fotbollen. Lära känna varandra på andra plan(er). Vi behöver en stark fackklubb då risken finns att vårt inflytande är lågt och ingen står upp för oss.

Det som är viktigt är vi medlemmars engagemang i klubben. Det är upp till oss hur starka VI skall bli.

Vad vill du att en domarklubb skall göra för domarna?

– Gemensamma träningar, regelkvällar, sociala träffar som kanske inte alltid anspelar på fotboll som vi lever med 24/7 ändå. Vara vårt språkrör mot/med GFF och lobba för våra saker. Fixa bra erbjudanden från samarbetspartners. Kanske vi kan få lite sponsring från näringslivet? Är riktigt sugen på att köra lite workshops med ex. kroppsspråk, ordningsfrågor mm då dessa block inte alltid blir så fördjupade på kurserna. Vi ser för lite sekvenser på DVD tycker jag – fortsätter Labe..

Vad är det bästa minnet av din domarkarriär?

– En av de häftigaste minnen jag har är ganska färskt. Fick min första provmatch som HD i bandyns elitserie den gångna säsongen. Det blev inte vilken premiärarena som helst utan Zinkensdamm och mötet Hammarby-Ljusdal. En grym känsla att skrinna in inför ca 3000 åskådare och dessutom göra en bra match. Annars är det den matchen i Ljungskile, fyller Labe i.

Har din karriär gått spikrakt uppåt än så länge?

– Självklart har jag haft motgångar, det har nog alla domare. Det måste nog vara en fight i trean för 5-6 år sedan där allt som kunde gå fel gick fel. Alla skällde på mig!
Alla spelare. Alla tränare. Alla instruktörer. Som tur var hade jag mina AD med som stöttade. Det är viktigt att inse ibland att vi inte är osårbara. Det som gäller är bara att knyta näven och komma igen. Har tagit mycket lärdom av denna matchen. Ja, kanske till och med den match jag lärt mig mest av i hela min karriär!

Hur förbereder du dig inför en match?

– Jag har mycket rutiner inför en match. Laddar gärna under matchdagen och ibland tidigare. Det är viktigt att man är mentalt förberedd på vad som skall hända. Då ligger man steget före när det sker. Kläder till och från match. Stil och profil är viktigt för mig!

God tid för resa. Gärna hinna äta något innan om man reser lite längre. Alltid på arenan 1,5 timmar innan avspark. Tydliga instruktioner till mina AD. Hoppas alltid på snabb återkoppling om de saknar något i genomgången. Kommunikation är A och O när man är matchledare. Det gäller att mottagaren uppfattar det jag vill att de skall uppfatta!

 

Snabbfakta om Daniel Labe
Bor: Villa i Balltorp
Yrke: Enhetschef på Mölndals Stad.
Familj: Fru Labe och 2 barn.
Dömer: HD div 2 Fotboll / Elitserien bandy

Kollegornas ord om Daniel är:
Stor, Trevlig, Varm, Rolig, Hjärtlig person, En bra kollega!

 

Tack för pratstunden Daniel!