Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubbs årliga mötespunkt för samtal med inbjudna gäster, GIFDK Möter, fyllde tre år och fick finbesök till Stadsbiblioteket i centrala Göteborg. Kvällen bjöd på intressanta samtal med bland andra FIFA-domaren Jonas Eriksson om grupptryck, hårda kommentarer i media och en På spåret-liknande tävling.

gifdkmoter2

Fredagen den 25:e september bjöd GIFDK in till den tredje omgången av GIFDK möter. Precis som föregående år var Joakim Geigert konferencier. Kvällens första gäst var Mattias Balkander, sportjournalist på Göteborgs-Posten. Mattias är högaktuell som programledare för Guldstriden, GP:s fotbollsmagasin med fokus på Allsvenskans toppskikt. Tidigare väldigt aktiv på sociala medier, framförallt Twitter, valde Mattias Balkander att helt lämna de sociala nätverken i mars 2014.

– Det tog för mycket tid. Jag bloggade, twittrade och gjorde podcasts. Jag jobbade jämt och var tillgänglig 24 timmar om dygnet. Något var tvungen att ge vika och det blev de sociala medierna. Jag upplever att det var ett positivare klimat där för några år sedan, på senare tid har det hårdnat, säger Mattias Balkander.

Det är enkelt att hänga ut domare

I sin roll som sportjournalist har Mattias Balkander sett oräkneligt antal fotbollsmatcher men han tycker fortfarande det är lika roligt att rapportera från arenor runt om i landet. Innan inbjudan till GIFDK Möter hade han dock inte reflekterat så noga över domarens roll, men Mattias blev så nyfiken att han till och med googlade sitt namn tillsammans med ordet ”domare”.

– Man ska akta sig för att kritisera domaren alltför mycket. Är det så att en domare gjort ett misstag är det garanterat så att de andra på planen har gjort fler. Det är enkelt att hänga ut en enskild domare, säger Mattias Balkander.

Musiken ger mig chans att reflektera

Kvällens andra gäst, BK Häckens huvudtränare Peter Gerhardsson, berättade om sitt stora musikintresse. Han spenderar gärna många timmar i bilen med stereon på för att åka runt i Sverige och scouta sitt lags motståndare.

– Jag har ett visst kontrollbehov och vill själv se våra kommande motståndare. Mina bästa idéer kommer när jag har musik på. Det ger mig chans att reflektera, säger Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson fick domarnas pris Årets tränare två år i rad, 2009, hans första säsong i BK Häcken, samt året därpå. Enligt Peter mycket tack vare sina assisterande tränare som var mer hetlevrade.

– Jag fick hålla koll på dem när de reste sig upp för att protestera mot domslut. De kom farande från båset. Domarna kanske såg att jag stoppade dem och tyckte att jag hanterade det bra. Jag blev jätteglad för priset men nästan mobbad av kollegor och bekanta för det, berättar Peter.

Jag gjorde en felbedömning

Jonas Eriksson behöver ingen närmare presentation för oss domarvänner. Att en av världens bästa domare ville gästa oss för andra året i rad är naturligtvis något vi är väldigt stolta och glada över.

Jonas fick snart frågor om situationerna i matchen mellan Elfsborg-IFK Göteborg den 24:e september. En spelare i Elfsborg blev fälld på mittplanen varav Jonas låter spelet fortsätta och i efterföljande situation blåser en straff, som enligt regelboken är korrekt dömd, till IFK Göteborg.

– Ja, jag missade frisparken och gjorde en felbedömning. Från min vinkel såg det ut att vara spel på bollen, säger Jonas Eriksson.

Anders Svensson i Elfsborg reagerade mycket starkt på de båda situationerna. I media gick han ut och sa bland annat; ”jag vill aldrig se Jonas igen”.

– Min äldsta dotter hade läst rubrikerna i tidningen. Hon undrade varför han inte ville träffa pappa något mer. Mig tar det inte så hårt men det är inte roligt för familjen att se mig på första sidan i Aftonbladet, säger Jonas Eriksson.

Dagen efter matchen ringde Anders Svensson upp Jonas Eriksson. De hade ett bra samtal och saken är utagerad.

Vart är vi på väg?

I höst ska Jonas Eriksson vara med i På spåret tillsammans med före detta proffsboxaren Åsa Sandell. Konferencier Joakim Geigert hade förberett sin alldeles egna version av SVT:s populära fredagsunderhållning. Panelen fick ledtrådar där de fick lista ut vart de var på väg. På vår facebooksida finns en video där du kan se hur det gick.

Jonas kom med en intressant synpunkt som kan vara värt att tänka på för domare gällande de betyg de får från domarobservatörer.

– Jag kan vara väldigt nöjd med min insats i vissa matcher även fast jag fått ett dåligt betyg liksom jag kan vara missnöjd över min insats trots ett bra betyg från observatören. Man ska inte hänga upp sig för mycket på betygen utan även själv analysera sin match, säger Jonas Eriksson.

gifdkmoter1

Se domaren som en bebis

Panelen pratade en del om grupptryck och hur domare på elitnivå hanterar den press som de utsätts för av bland andra hemmalagets supportrar. Peter Gerhardsson menar att det är en mänsklig faktor att falla för det grupptryck som uppstår när många personer tycker samma sak. Jonas Eriksson höll delvis med.

– Det finns ingen avsikt att falla för grupptryck. Det är väldigt viktigt att alla spelare behandlas lika. Domare kan såklart påverkas av grupptryck men det som kännetecknar en riktigt bra domare är att denne är skicklig på att hantera sådana situationer, säger Jonas Eriksson.

Om ilska mot domaren ändå skulle uppstå kom Peter Gerhardsson med kvällens bästa tips:

– Om man blir förbannad på domaren, föreställ dig denne som bebis och se den bilden framför dig. Då blir det genast bättre. Vem kan vara arg på en sju månaders bebis?

Kvällen avslutades med en frågestund och som sig bör i Göteborg, med en göteborgsvits från en av åhörarna.

– Vet ni varför målvakterna har sådana problem med Häckens nya arena?
– Målen är bra vida.