Än en gång var det dags att träffa nya fotbollsdomare och lära känna några av dem lite mer. En kylig söndag morgon i mars hade våra nya kollegor övningar på Valhalla IP där de gick igenom alla praktiska moment som är bra att tänka på. Till deras hjälp fanns det erfarna instruktörer och coacher som visade och – Osman Yücel, Pontus Ekengränd, Gabor Basco, Eleonore Green Strömblad och Daniel Eckebrant.

Sedan fick vi träffa 5 av dessa nya domare och som vi brukar ställa tre frågor till :

 1. Varför vill du bli en fotbollsdomare?
 2. Vilka mål och förväntningar har du med dömandet?
 3. Vilka egenskaper har du för att lyckas med domarkarriären?

 

 

Daniel Isaksen

 1. Jag tycker om fotboll och samtidigt ville jag ha ett lite extrajobb. Jag ville fortsätta med fotboll och att ha jobb som man verkligen tycker om.
 2. Mitt mål är döma lite högre, kanske inte hela vägen i Allsvenskan, för att jag har ju andra drömmar, att ha det roligt, att ha gemenskap och se hur spelarna utvecklas.
 3. Jag är väldigt bestämd, jag kan lära folk och förklara på pedagogiskt sätt när man gjorde fel.

 

A.I

 1. Jag har varit domare tidigare i föreningar, då var det under 13 år. Och jag tyckte det var väldigt kul. Och sedan plugg tog över men jag alltid velat vara domare när jag körde på den unga nivån så jag tänkte det var jättekul och då tänkte jag fortsätta med det.
 2. Mina mål är väldigt höga, jag vill ju väldigt högt upp, sedan får vi se var man stannar av, man får känna lite på det var nivån ligger för det vet jag inte än men jag vill ju så långt upp som man kan gå egentligen.
 3. Jag är väldigt självsäker, jag backar inte om det är problem utan jag tror att jag får hjälp av min självsäkerhet och envisheten vad man behöver som domare. Sedan är jag ödmjuk så jag tror att det kommer hjälpa mig att nå mina mål.

Jenny Persson

 1. Först och främst så min bästa kompis är fotbollsdomare (Morvarid) så jag fick inspiration av henne och så tycker jag att det verkar väldigt spännande med den mentala biten, att man utvecklas mycket som person och så gillar jag fotboll.
 2. Så klart man vill döma högre upp så småningom men mest utveckliänsgmässigt känna att man går framåt som person.
 3. Jag vill påstå att jag är bra ledare och att jag tar snabba bra beslut, det var nog det.

 

Hedda Olivares Schubert

 1. Jag har spelat fotboll sedan jag var liten (Mossen, Häcken, IFK) och gillar att leda folk, alla säger att jag är bra ledare.
 2. Jag vill ju bli bra och kunna hjälpa folk med regler så att de kan spela riktig fotboll. Jag vill komma långt också.
 3. Jag är bestämd men ändå rättvis och kan förstå spelare för att jag spelade själv och som sagt är jag en bra ledare.

Daniel Åman

 1. För det första så var jag domare 2000-2001 och jag började att sakna den gruppen i fotbollsfamiljen. Jag åkte på en allvarlig knäskada 1999 och kunde aldrig göra mig någon rättvisa de åren jag dömde, eftersom jag hade kvar knäproblemen under många år. Så för mig handlar det om en personlig revansch.
  För det andra så gjorde jag comeback i höstas som matchobservatör som jag också började med 1999.  Tyvärr berodde min comeback som MO på grund av ett ohållbart klimat på fotbollsplanerna. Jag var ute på tvåsiffrigt antal matcher under hösten. Allt från team-matcher i division 4 till ensamdomare i division 7. Jag samåkte med domarteamet till matcherna och det är få förunnat att kunna vara där tillsammans och kunna åka därifrån med känslan att vi tillsammans slutförde den matchen på bästa möjliga sätt.
 2. Jag har inga direkta mål utan jag ser det mer som nyttigt för mig att även ha domarlicens när jag är ute som matchobservatör. Känna att jag är uppdaterad i regelboken. Det har trots allt hänt rätt mycket sedan jag var domare senast 2001.
  Jag har jobbat med elitevenemang och varit involverad med elitklubbar i 20 år. Har alltid i samband med matcher varit i bra kontakt med domarteamen.
  Mina förväntningar är att jag med min bakgrund och erfarenhet både kan hjälpa andra domare, men även som matchledare kan hjälpa unga spelare att lära sig spelets regler på ett snabbt och roligt sätt. Framförallt alltid ha glädje till sporten.
 3. Regelkunskap som inte bara är det som sker på planen utan även vad som gäller i arrangörsansvar för en arrangerande förening.
  Sedan hoppas jag en gedigen erfarenhet, min livsfilosofi utanför fotbollen, balans och glädje kan hjälpa mig i kommande uppdrag.