Ulf Lundin: ”Allt har blivit mer professionellt idag”

Ulf Lundin, 59, går in på sin 30:e säsong som domare men vägen till att bli en av de mest meriterade domarna är inte rak. Under sina 29 säsonger har han lärt sig att göra sin läxa inför matcherna.
– Det gäller att vara påläst inför matcherna. Man vinner väldigt mycket på att vara påläst, säger han.

Som 30-åring gick Ulf sin första domarutbildning. Och idag, 29 år senare är han en av de mest rutinerade och meriterade domarna. Han har dömt högt i seriesystemet med flertalet matcher i Superettan som assisterande domare. Han hade chans att gå upp i Allsvenskan men valde att tacka nej på grund av skador. Han har, utöver matcher i Superettan, dömt IFK Göteborgs jubileumsmatcher vid två olika tillfällen. Första jubileumsmatchen var 2002 när IFK Göteborgs 1982- och 1987-laget, lagen som vann UEFA-cupen på den tiden, mötte varandra på Ullevi.
Blåvitt frågade om jag ville ställa upp som domare. Det var mina idoler så att säga. Det är det största som har hänt och fått en belöning på något sätt, att de har tyckt om mig som domare. Jag var dessutom HD när IFK Göteborg mötte Stabek (dansk) i en träningsmatch, säger han.

Förklaringen bakom den första domarutbildningen är lite udda. Det var nämligen Ulfs arbetskamrat som var en domare och som anmälde honom till domarutbildningen. När tillfället närmade sig fick Ulf panik och tänkte att han ska bli domare.
Kursen vid den tiden gick på Hisingen, jag tänkte att jag hoppar över det och meddelar min kollega dagen efter men sen vände jag tillbaka och gick på kursen. Nu i efterhand är det bästa jag har gjort, jag älskar det lika mycket idag som då. Det är helt fantastisk, säger han om att vara domare.

 I dagsläget är Ulf coach för division 6 domare, där han har 20 domare i sin grupp. Han menar att det gäller att vara rak och ärlig i sin roll som coach för alla domare vill gå upp eller rättare sagt komma upp så högt som möjligt. I sin roll som coach jobbar han med tre bra saker som domaren har gjort bra och tre mindre bra saker som man kan utveckla.
Jag brukar säga till mina domare att när någon säger något till dig om något som är mindre bra, ta det inte som kritik. När jag var på väg uppåt då skrev jag alltid ner vad någon sa för att jag skulle utvecklas, jag var tacksam för det. Alla fel jag gjorde tog jag positivt eftersom man är grön i början och det krävs att ta alla saker positivt från coacher och instruktörer.

Förberedelserna inför matcherna är betydligt centrala idag och ännu mer när fotbollsvåldet är vanligare idag än förr. Det gäller att vara bra påläst inför matcherna, man vinner väldigt mycket på det, menar han.
Se upp hur det gick för lagen innan. Man pratar om det sen med ledarna och då känner ledarna att domaren är engagerad. Att döma fotboll handlar om psykologi, att vara smart. Ha en god jargong med spelare och ledare innan matchen.

Fotbollen har förändrats drastiskt de senaste åren. Det går snabbare, det är mer teknisk och, framför allt, bättre förutsättningar. Men något som också har förändrats över tid är domarens förutsättningar, både när det gäller att utvecklas och att ta sig upp i seriesystemet. När Ulf började döma fanns det bara en person som tittade på alla förbundsdomarna men det var väldigt många domare i varje division. Han menar att man fick utvecklas genom att ta till sig det instruktören sa. Till skillnad från 80-talet finns det betydligt fler möjligheter idag och betydligt fler coacher som hjälper domarna att utvecklas.
Idag har alla domarna någon att gå till och få stöttning. Det är mer professionellt. Det är väldigt bra med tanke på våldet som inte fanns på min tid. Det kan vara enstaka lag men inte lika mycket som nu. Dessutom har domarna fått mycket mer information om hur de ska döma, ännu mer om kondition och kosten. Allt har blivit mer professionellt, säger han.

 

Vi tackar Ulf Lundin för pratstunden och önskar honom varmt lycka till med kommande uppdrag.

 

Samarth Katiyar

 

Mvh Styrelsen