Kondition och regelkunskap – fotbollens kärnpunkter

Han har dömt fotboll i över 40 år. Under resans gång har han lärt sig mycket och hittat två av nycklarna som gäller i fotboll. Vi pratar om Anders Manheden som började döma 1972 och idag är distriktsinstruktör. Han började döma som 22-åring vilket var ovanligt på hans tid.

Jag bestämde mig tidigt att jag ville hålla på med fotboll så jag var ju inte mer än 22 år. Och på den tiden börjar man inte döma när man var 22 år utan man spelade först och när man har spelat färdig vid 30-års åldern då började man döma. Jag var yngst väldigt länge, säger han.

Under sina 40 år som domare har han lärt sig att vara ödmjuk och det gäller som domare att inte synas på plan. Man ska vara där och göra jobbet. Man har både bra och dåliga dagar på jobbet. Han har varit domare i en längre period men har tycker fortfarande det är roligt, främst för att han kan vara en del av spelet.
Det roligaste är att vara delaktig i spelet. Att inte behöva vara på läktaren utan jag är den 23:e man.

Han har varit förbundsdomare i 25 år och idag jobbar han som distriktsinstruktör på Göteborgs Fotbollsförbund. Han är ansvarig för alla utbildningar för domarna och har även hand om rekrytering av nya domare. Han menar att det inte är några problem med att hitta nya domare i storstäder, snarare är det alldeles för många som anmäler sig men hur kommer det sig att det inte är domarbrist i storstäder?
Det är många skäl, dels är det mun-metoden, alltså folk pratar med varandra om att det är en rolig sysselsättning. Och sen ska man inte heller glömma att man får betalt för det man gör så det är goda extra pengar.

I takt med att fotbollen har förändrat sig så drastiskt de senaste åren ställer det mer krav på domaren än någonsin. Fotbollen högre upp i seriesystemet går betydligt snabbare idag, oavsett om det är i Allsvenskan eller Premier League där Liverpool forsar fram längs sina kanter. Anders menar att fotbollen idag är mycket svårare vilket ställer mer krav på domare.
– Tempot har ökat i högre nivån men fotbollen som döms i Göteborgsförbund har inte ändrats mycket. Men vi ställer krav på domaren helt enkelt. I och med att samhället har förändrats, ställer det mer krav på domaren och att denne kan regler och behärska det för att inte bli ifrågasatt och bli utsatt för något, säger han och fortsätter.

– Det är samma roll idag. Det är samma person som ska hålla ordningen, följa spelet, kunna regler och röra sig på samma sätt. Idag kan det gå fortare i högre upp i seriesystemet men annars är det samma roll. Det är snarare samhället som har förändrats snarare än fotbollen. När du går ner i div 5 och 6 så är det ingen skillnad. Det är färre lag, vi hade div 10 när det var som flest.

Som instruktör jobbar han väldigt mycket med nya domare och få dem att vara bra utrustade inför säsongerna. Tack vare sin ålder och rutin har han också hittat två nycklar som kan hjälpa de nya domarna under resan.
– Satsa på regelkunskap och kondition. Om man är trygg med regler så klarar man sig långt. Man måste ha konditionen också, och tempot. Det är det mest centrala inom fotbollen. Men även att ha en social förmåga. Visst dömer många ensamma idag men fotbollen skall dömas av tre och då gäller det att arbeta tillsammans, säger han.

 

Vi tackar Anders för pratstunden och önskar honom varmt lycka till med kommande uppdrag.

 

Samarth Katiyar

 

Mvh Styrelsen