Över 40 år inom fotbollen som domare och coach – Peter Bertlin ser tydliga skillnader.

Året är 1977. Någon har annonserat i Göteborgs-Posten om en domarutbildning som Peter Bertlin anmäler sig till, utan att veta i vilken utsträckning det kommer att förändra hans liv framöver. En karriär som började i tonåren utvecklades snabbt och resulterade i ett derby på Råsunda. Idag finns inte Råsunda och inte heller de gamla tider när det räckte med att klara av löptester för att döma högt. Idag ser det annorlunda ut för Peter som går in på sin 44:e (!) säsong som domare.

– Framförallt är det som domare som det har förändrats. Dagens domare är mycket mer vältränade, de är toppidrottsmän. På min tid räckte det med att träna för att klara av löptestet men idag är de toppidrottsmän. Fotbollen idag går mycket fortare och det krävs mer utav en domare, så det gäller att vara vältränad på ett helt annat sätt, säger han.

Under de senaste decennierna har fotbollen förändrats radikalt. För ungefär 40 år sedan fanns det inga konstgräsplaner och man var tvungen att spela på blöta, ojämna grusplaner. Och oftast tränade man efter andra lag och då var planen upptrampad. Det var sällan man hade bollen under knähöjden. Det var en annan tid när spelare jobbade dagtid och tränade på kvällar efter jobbet vilket belönades med ett par månadslöner. Idag tjänar en allsvensk spelare mer än en läkare och har dessutom tillgång till gym på träningsanläggningen och fina planer. Men det var varken pengar eller dåliga förutsättningar som fick Peter att börja döma fotboll.
– Det är framförallt kamratskapet skulle jag säga. Och självklart resor med domarna, man fick en otrolig bekantskap med sina kollegor. Jag har varit med den gamla generationen, mellan generationen och dagens generation. Kamratskap över alla åldrar, man träffar domare från 15 år upp till 70 år vilket är så otroligt som domare. Jag har svårt att släppa det för att det är så otroligt kamratskap från att vara domare till att vara coach idag, det är helt fantastiskt, säger han.

Peter började döma 1977, då som en 15-åring. Han kom upp i seriesystemet ganska tidigt och fick prov på såväl högre serier som svenska serier. 1994, 18 år efter sin första domarutbildning, gick han steg 5 utbildningen och valde att fokusera som assisterande domare.
– Jag tyckte att jag hade större möjligheter som assisterande. Jag var hyfsad som HD men min starka sida var som AD och jag hade större möjligheter på den sidan att komma högt upp i eliten och internationellt.

1996 blev han FIFA-domare och dömde flertalet matcher internationellt. Inte minst sin första VM-kvalmatchen nere i Armenien. Utöver internationell erfarenhet har han också dömt en av Sveriges hetaste matcher, Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby 1997. En match som han kommer ihåg väl.
– Jag gick på linjen på Råsunda 1997, AIK-Hammarby, ett fullsatt och kokande Råsunda. Och så gör jag ett stort misstag, en offside som jag än idag använder i min domarutbildning och har gjort det i över 20 år.

Något som också har förändrat över tid är coachverksamheten. När Peter gick domarutbildningen på 1970-talet fanns det ingen coachverksamhet. Han berättar att han gick en domarkurs och därefter kastades man ut i hetluften direkt. Ingen uppbackning i form av coacher eller någon annan. Det var högt upp i seriesystemet, så mycket som i division 4, som man kom i kontakt med någon form av coach. Detta har dock förändrats och idag finns det en coachverksamhet som sträcker sig hela vägen till steg 1 och nybörjare.
– Idag har vi en coachverksamhet som är uppbyggd för att ta hand om våra domare från steg 1. Det är en oerhörd skillnad, säger Peter Bertlin.

En skillnad som även förekommit inom fotbollen och dess beteende. Under säsongen 2019 har flertalet matcher tvingats att avbrytas på grund av att domarna har blivit attackerade eller hotade. Senaste fallet, i en division 5-match, blev en domare attackerad av en åskådare med ett paraply. Konsekvensen blev en avstängning.
– Fotbollen och klimatet, idag, har blivit tuffare, det var inte bråk på samma sätt som det är idag i Göteborg. Det fanns enstaka matcher som kunde balla ur men inte i samma utsträckning, säger han. Och fortsätter.

– Jag tror att det är samhällsklimatet för övrigt, alltså attityden och klimatet i skolan som smittar av sig. Det är så här att man kan ställa frågan varför är det bara inom fotbollen och inte inom handboll eller innebandyn exempelvis. Jag tror nog det är enklare att börja spela fotboll för ungdomar och då blir det att man får ett stort antal ungdomar som inte har rätt attityd. Respekten saknas därute. Människor, och ungdomar, har kanske tappat respekten för auktoriteten för äldre människor som kanske gör att de skiter fullständigt i en domare, de bryr sig inte. Förr var det mycket lättare, de hade en inbyggd respekt för äldre människor, till exempel lärare.

Peter själv har varit med om dåliga beteende och i ett fall blivit mordhotad, i samband med Gothia Cup 1982. Det var ett brasilianskt lag den gången.
– I Sverige har jag varit hyfsat förskonad från fysiska påhopp men verbala påhopp har funnits hela tiden men inte i samma utsträckning som nu, det är helt annorlunda. Man tittar alltid upp på de matcher som sänds på tv, såsom Champions League och Allsvenskan. Det är där spelarna hittar sina förebilder. Det är bara titta på hur italienska ungdomar beter sig när de kommer till Gothia Cup. De bryr sig inte, de har sina förebilder i italienska ligan. Hur gör de där? Jo, de är alltid framme hos domaren, alltid ifrågasättande.

Något som också har förändrats över tid är mentaliteten men också möjligheten att ta sig till olika platser är betydligt lättare idag än för några decennier sedan. En annan orsak till det här dåliga beteendet är integrationen. Olika kulturer har olika mentaliteter och olika uppväxter.
– Det handlar om människor från olika kulturer som har olika mentaliteter och är uppväxta under andra förutsättningar. Det är en naturlig del i människan att inte bete sig på samma sätt som en individ som är införd i en annan kultur, till exempel den svenska kulturen. Det handlar inte om att vara sämre människor utan de är uppfostrade på ett annat sätt, i en annan kultur. Som sagt respekten saknas för människor, säger Peter Bertlin och fortsätter.

– Man behöver inte bara nämna vuxna utan det handlar även om medmänsklighet, hur folk agerar idag. Man ser inte något värde. Jag som jobbar inom kyrkan försöker jobba med en bra människosyn vilket saknas bland ungdomar och respekten för medmänniskan, säger han.

 

Vi tackar Peter för pratstunden och önskar honom varmt lycka till med kommande uppdrag.

 

Samarth Katiyar

 

Mvh Styrelsen