Enis Bourbia: ”En annan typ av fotboll än vad man är van vid i seriespelet”

Sommaren 2019 spelades den 45:e upplagan av Gothia Cup. Med över 4 000 matcher, fördelat på cirka 400 domare, är Gothia Cup den turnering där man får uppleva en helt annan typ av fotboll, inte minst för alla internationella lag som anmäler sig. Enis Bourbia hade då bara dömt en halvsäsong innan han blev antagen som domare till Gothia Cup och han beskriver det som en härlig upplevelse där man fick känna på en internationell atmosfär.

– Kvalitén på matcherna var annorlunda, det var en annan typ av fotboll än vad man är van vid i seriespelet. Och med de internationella lagen blev det väldigt mycket roligare. Det var verkligen en upplevelse i hur man hanterar lag som inte kan vare sig engelska eller svenska. Då måste man vara extra tydlig med kroppsspråket och verkligen visa med händer och ansiktsuttryck vad man vill få fram till spelarna, säger han.

Att vara fotbollsdomare anses vara kul, lärorikt och ansvarsfullt. Och för de flesta dömer man för att vara en del av fotbollsfamiljen eller att någon i familjen har börjat döma. Så är fallet med Enis Bourbia. Han började döma fotboll hösten 2018. Detta efter att ha blivit övertalad av sin storebroder, som idag dömer i division 7 herrar.

– Storebrodern som redan var domare väckte intresset för mig, vilket gjorde det lätt för mig att gå i samma fotspår.  Han sa att det var kul, så jag kände att det kanske är någonting för mig också, säger han och fortsätter prata om hur roligt det är att vara domare.

– Det är att vara en del av fotbollen på ett sätt som man inte varit innan, att man fortfarande är delaktig även om man inte spelar fotboll längre. Jag tror att känslan att leva kvar i fotbollsfamiljen är det som gör det roligt. Jag älskar fotboll och att vara kvar är en fantastisk möjlighet för mig att inte bara se fotboll från nära håll, men även utvecklas som individ på det personliga planet.

Enis domarkarriär började hösten 2018 och har nu hunnit döma i ett år innan en viss pandemi satte stopp på all fotboll. Nu är fotbollen återigen en del av hans vardag vilket ger honom möjlighet att göra det han älskar, nämligen döma som huvuddomare.
– Huvuddomare är faktiskt roligast för jag har svårt att vara assisterande. Det innebär olika fokus och jag upplever att man behöver vara så mycket mer annorlunda som assisterande. Samtidigt gör man det man är bra på, så det kan ligga något i det, säger han.

Även om rollen som huvuddomare är roligast för Enis så underskattar han inte att döma i team.
– Att döma i team är fantastiskt, det blir en helt annan stämning, man samlas en timme innan match, byter om tillsammans, pumpar upp varandra och värmer upp tillsammans. Man delar upp ansvaret att någon kollar upp målet, någon sköter snack med ledarna och säger vad vi ska ha för förväntningar på dem. Det blir mer avslappnat, blir härligare och det blir en social upplevelse när man dömer med någon, säger han.

Nu när fotbollen är tillbaka efter lite uppehåll kan man hitta Enis på en av fotbollsplanerna som jobbar på sina mål han har satt upp.
– Jag vill ta nästa steg och komma in på seniorsida och döma division 7 herrar. Det vore roligt att få den kvalificeringen. Antingen nu eller tills nästa säsong, säger han.

 

Vi tackar Enis Bourbia för intervjun och önskar dig varmt Lycka till!

Intervjun utförd av: Samarth Katyar