Möt reklamchefen som skördar framgångar i fotbollen

Hon har varit assisterande domare i Damallsvenskan sedan 2013 och har hunnit debutera som assisterande i Superettan. Sedan tre år tillbaka är hon en del av domarkåren i FIFA och nu siktar Camilla Stendahl högt.
– Mitt mål är att bli ordinarie i Superettan i år.

Bibiana Steinhaus och Stephanie Frappart är två av domarna som dömer herrfotboll på elitnivå. I höstas höll UEFA:s domarbas Roberto Rosetti ett tal för alla kvinnliga assisterande om hur mycket fotbollen har utvecklats fysiskt på senaste tiden. Han pratade om att han även vill att damerna skulle klara av alla herrtester för att få åka med på mästerskapen i framtiden. Camilla själv dömer såväl damer som herrar och menar att det inte är någon stor skillnad.
Nu för tiden är det sällan någon som kommenterar eller reagerar på att jag är tjej. Tvärtom brukar jag istället få positiva kommentarer av lag och publik.

I Småland var det inget snack, man dömde 50–50, dam och herr men i Göteborg upplevde jag att jag först blev ifrågasatt när jag ville döma herrar.

Camilla Stendahl är idag 32 år gammal men hennes domarkarriär började redan som 14 åring i Småland där hon började som föreningsdomare. Hon berättar att man var tvungen att gå på utbildning för att förstå reglerna, ha respekt för domaren och förståelse för dennes beslut. Hon berättar om sin första match som domare och den nervositet som hon upplevde som vi alla har fått uppleva någon gång.
Det var nervöst, det var en del föräldrar som inte betedde sig som de skulle men det som var bra var att man hade en fadder med sig, en vuxen på plats. Dessutom hade man två-domarsystem vilket inte var bra för diagonalen men kändes tryggt då att inte vara ensam, säger hon.

Sedan några år tillbaka tillhör Camilla en del av toppeliten men vid sidan av sina framgångar i fotbollen har hon hunnit bli reklamchef på klädföretaget MQ MarQet. Där jobbar hon med marknadsföring som handlar mycket om psykologi eller rättare sagt hur man kan påverka människor. Det är något som länkar henne till fotbollen.
Att man snabbt kan få förståelse för vilka man kan få hjälp av och vilka man ska vara hårdare emot. Det är länken, säger hon och fortsätter.

Domarkarriären som har hjälpt mig i utbildningen, jag hade inte varit samma person idag. Fotbollen har hjälpt mig med den analytiska förmågan, annars hade jag kanske inte jobbat med en så stor roll, säger hon.

Efter att ha dömt ett par år i föreningen skickades Camilla på sin första stegutbildning i Värnamo. Väl där insåg hon själv att hon hade någon udda talang efter att en person från Jönköpings domarklubb hade kollat på henne. Hon berättar att när hon flyttade till Göteborg insåg hon att hon kunde nå väldigt långt som domare.
Jag fick döma stora lag och fick framförallt döma med Jenny Palmqvist som varit en av mina största idoler, säger hon.

Sedan flytten från Småland till Göteborg har hennes karriär fått en ordentlig fart och idag är hon ordinarie i Damallsvenskan och fått provmatcher i Superettan. Dock tar det inte stopp för Camilla där. Hon vill fortsätta utvecklas och komma högre upp i seriesystemet.
Jag har velat utmana mig på herrsidan och målet är att komma upp som ordinarie i Superettan men sedan gärna ett steg till. Och i framtiden kommer det vara ett krav från FIFA att man dömer herrarna på elitnivå för att få åka med på mästerskapen som EM och VM. Och ett av mina mål är att få vara en del av EM eller VM, berättar hon.

 

Vi tackar Camilla Stendahl för intervjun och önskar dig varmt Lycka till!

Intervjun utförd av: Samarth Katyar