Auktoritär, ambitiös och orädd är orden från den nyblivne domaren Alexandra Truppa. Hon har dömt två matcher och kan redan dra paralleller med sitt framtida yrke.
– Att kunna brösta med att man får mycket kritik, det är samma sak med polisyrket, allting stämmer inte. Det är ingen dans på rosor, säger hon.

2019 var ett bra fotbollsår där Sverige tog brons i VM i somras. Ett VM som slog flera tittarsiffror och där en amerikan med lila kalufs pratade om jämställdhet. Året var däremot inte lika lyckat för domarna i Göteborg. Det kom flera fall av våld och hot mot domarna i samband med matcherna. Hur kommer det sig då att man vill bli domare? Det kan ju vara en rätt så utsatt roll på fotbollsplan men trots den besvärliga arbetsmiljön har Göteborg fått en ny domare, 19-åringen Alexandra Truppa.
Jag älskar fotboll och alltid tyckt kul att utveckla dömandet och se spelet från ett helt annat perspektiv. Dessutom är det ett utmärkt extrajobb, sägen hon.

För närvarande skriver Alexandra sitt gymnasiearbete där hon har intervjuat sina framtida kollegor, alltså poliser. Hennes samtal med poliser har fått Alexandra att inse hur många likheter polis- och domaryrket har. Hon menar att man inte kan komma väldigt nära i varje situation, oavsett om det är polis eller domare.
Det är som det är på planen då man inte ska komma närmare än 2–3 meter. Det passar mig jättebra för jag gillar att ta utmaningar, säger hon.

Alexandra studerar just nu på Bernadottegymnasium där hon läser samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende. Hon planerar på att läsa på polishögskolan efter sin student. Vid sidan av sina studier spelar hon fotboll i Torslanda IK, något hon har gjort sedan hon var sju år där hon är lagkapten. Sedan övergång till domare har hon reflekterat över sin roll som spelare och hur man ska bete sig mot domare.
Man får ett helt annat perspektiv på hur det är med fotbollen när man är domare. Jag tänker mycket mer på var domaren befinner sig och vad den ser. Dessutom är jag lagkapten och då får jag säga till spelarna att det är domaren som bestämmer och vi inte kan påverka något.  Man får köpa det den säger.

Hon fortsätter att berätta om sina upplevelser från sina första matcher som domare. Det gäller att få respekt tidigt och visa vad som ska gälla. Hon menar att man ska vara tydlig och stå fast vid sitt beslut även om man har fel.
Den största utmaningen som domare är att kunna brösta upp även om man får kritik och får utstå kommentarer. Det är samma sak med polisyrket, allting stämmer inte alltid och man får vara beredd på att saker kan hända, säger Alexandra Truppa.

Alexandra gick domarkursen under hösten men hon är redan medveten om vad hon vill uppnå med sin domarkarriär. För hennes del handlar det om att komma så långt som möjligt och inom fem år hoppas hon att hon dömer Allsvenskan.
Jag gick domarkurs med min bästa kompis Anastasia och pratade om att vi ska döma FIFA nivå. Om jag bestämmer mig så ska jag slutföra det också. Jag är inte den person som börjar döma och slutar efter ett år. Jag lägger all min tid på det här och går verkligen för det, säger en glad Alexandra Truppa.