Inställning, träning och regelkunskap är nyckeln till framgång. I grund och botten är han systemintegratör men har, trots sin unga ålder, har han hunnit döma 74 matcher i Allsvenskan. Att gå från distriktsdomare till att uppleva stora matcher på den absolut största scen. Robin Wilde är idag 33 år men fortsätter drömma stort. 

– Mitt långsiktiga mål är att få döma ett stort mästerskap, säger han.  

Coronaviruset griper tag i världen och med det drabbas sporten. Häromveckan valde Svenska fotbollsförbundet att gå i samma riktning som Europas fem största ligor, nämligen att ställa in alla matcher. Detta efter att den svenska regeringen fattat beslutet att begränsa alla sammankomster med mer än 500 deltagare. Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, menade att spela utan publik är en katastrof för fotboll, något som Robin håller med om. 

– Jag kan inte tänka mig fotboll utan publik, absolut inte. Det spelar ingen roll vilken roll du har, det är en förlust för alla, det är en förlust för fotbollen. Varför man tycker det är extra roligt att döma fotboll, oavsett nivå, så är det publiken och känslan som gör det. 

Robin Wilde började döma fotboll 2002, då som en tonåring. Från början hamnade han i domarskapet av en slump genom ett projekt som Göteborgs fotbollsförbund startade, nämligen att få flera unga att börja döma fotboll. Med åren började Robin avancera i seriesystemet och fick döma i team, vilket enligt honom själv, var något som stack ut. 

– I början var jag 15 år och dömde på för att det var roligt men också för det var pengar involverad i en ung ålder. Men sen när man började träffa kollegor på kurser var det ett steg i att lära känna fler och att bli en större del av domarfamiljen. Det som också var roligt var den sociala aspekten med kollegor, säger han. Robin går in i sin 19:e säsong som fotbollsdomare men hans karriär har varit långt ifrån spikrak. 

Uppflyttningen för hans del gick långsamt men det var inget han la fokus på särskilt mycket. Han menar att nyckeln till framgång är att koncentrera på det du kan påverka. Han pratar bland annat om god regelkunskap och att skaffa en god fysik. 

– Utöver träning och regelkunskap är din inställning viktig, fokusera på det du kan påverka. Hur du tar in informationen som du får av instruktören, för du kan inte bestämma vilken match den kommer och tittar på. Du kan inte påverka sådant utan vad för inställning du har när de ger dig feedback är avgörande. Jag skulle säga att fokusera på insatsen och ta chansen när den väl dyker upp, säger han. 

Idag dömer Robin i Allsvenskan men han har också hunnit med 5 internationella uppdrag som ny FIFA-domare. Oavsett var han dömer är han van vid en stor publik som andas fotboll och gör allt som de kan för att påverka domarens beslut. Men enligt honom själv är publik en motivationsfaktor och något man ska lära sig hantera. Han menar att man inte kan tänka på de yttre faktorer. 

– Med åren lär man sig att fokusera på matcher och inte tänka på något annat. Om man gör det så leder det till felbeslut. Man har inte tid att fokusera på publiken, säger han. Att gå från en division 5 domare till att döma på en internationell nivå är en lång resa som kräver disciplin, hårt jobb och en stark mentalitet. Samtidigt gäller det att inte bli mätt av att uppnå framgångar, det manar Robin på för det kommer ständigt upp nya utmaningar. 

– Det är mer professionellt ju högre upp man kommer vilket är en utmaning att förstå vad som krävs av dig som domare där uppe. För mig handlar det om att anpassa mig till den nivån jag är på, vara mentalt förberedd och göra det bästa utifrån min förmåga, säger han och fortsätter prata om sina mål. 

– Mitt långsiktiga mål är att få döma ett stort mästerskap med någon och kortsiktigt är att etablera sig på internationell nivå och gärna nå kval till Europa League och Champions League så snart som möjligt. 

Vi tackar Robin Wilde för intervjun och önskar honom lycka till med säsongen!