Fotboll på andra sidan jorden – för FIFA domare Julia Magnusson finns det inte en fotbollsplan i världen som är otillgänglig. Läs om hennes kommande äventyr där hon beger sig till varmare breddgrader i fotbollens tjänst.

För göteborgsdomaren Julia Magnusson har de senaste åren bestått till stor del av att resa Sverige och världen över för att döma fotboll. I Sverige huserar hon i Superettan och på den internationella scenen så tillhör hon den absoluta eliten. När det kommer till internationella uppdrag så är det inte sällan hon har med sig rävlandabon och den väldigt duktiga domaren Sara Persson (Sara föreläste för GIFDK:s medlemmar i somras Länk). Tillsammans har de sett många länder i Europa tack vare fotbollsdömningen men nu står ett helt nytt äventyr för dörren för de båda. De lämnar den avslutade svenska säsongen och den svenska vintern bakom sig och beger sig till varmare breddgrader, nämligen till U20 VM som spelas i Papua Nya Guinea som de båda har blivit uttagna till.

1000px-locationpapuanewguinea-svg

Papua Nya Guinea

distance

Avstånd till Papua Nya Guinea

Papua Nya Guinea är en stat i västra Stilla Havet och utgörs av östra halvan av ön Nya Guinea och ett antal näraliggande öar. Från Göteborg är det närmare bestämt 12 986 kilometer att resa och med det sagt så går det att konstatera att det inte finns en fotbollsplan i världen som är otillgänglig för Julia Magnusson.

Tre veckors vistelse är planerad men om det vill sig riktigt väl med finalmatcher så blir turneringen 4 veckor lång inklusive förberedelsekurs och resa för Julia och Sara. Inte helt fel med tanke på att vintern och kylan börjar krypa på i Sverige. Till turneringen är det totalt 45 domare från hela världen som är uttagna och det är också en sak som Julia själv nämner som extra roligt.

”Det finns domare som man har träffat genom åren i olika länder och nu får man en chans att träffa dem igen vilket är otroligt kul” .

Trots att värmen kan tyckas tilltalande nu när det börjar blåsa kallt över Norden är det inte en semester som väntar de båda domarna från Sverige. Schemat under tiden de ska vara iväg är fullproppat med hård träning blandat med matcher. Julia själv säger:

”Det brukar finnas utrymme för lite utflykter men för det mesta är det träning och tid på hotellet som gäller”.

Julia och Sara är inte de enda från Sverige att åka till Papua Nya Guinea utan det svenska U20 landslaget ska också dit. Detta eftersom de förra året lyckades med den fantastiska bedrifte att vinna U19 EM. De svenska ungdomslandslagen levererar onekligen och vi hemma i Sverige kommer följa deras framfart med spänning.

GIFDK önskar Julia och Sara grattis till uttagningen och stort lycka till i turneringen. Sverige ska vara glada och stolta över att vi har så många duktiga domare!

sara-julia

Julia & Sara


Länk till den officiella presentationen av uttagningen av de båda