Åtta säsonger i futsal – nu siktar hon högt

25-åriga Caroline Johannesson är inne på sin åttonde säsong i futsal som domare. Med sina främsta egenskaper som matchledare och god fysik siktar hon nu högt.
Mitt mål är att nå elitkurs och assistera i SFL, Svenska Futsalligan, säger hon.

Att döma futsal är inte är alla. Det krävs bra spelförståelse och stå för beslut man tar. Till skillnad från utomhus fotboll går spelet betydligt snabbare inomhus vilket är utmanande för domarna eftersom de inte kan slappna av. Caroline Johannesson har dömt futsal i åtta år och hon håller med att det är viktig att vara fokuserad hela tiden.
– Det gäller att vara fokuserad hela matchen, de 20 effektiva minuterna. I och med att det går snabbt måste du också vara på tårna och du kan inte slappna av. Det kan hända vad som helst på en sekund.

Även om dömandet är tuff och kräver mycket energi så tycker Caroline att det är roligt att döma futsal. Det är mycket gemenskap och team-känsla.
– Det går snabbare i speltempot till skillnad från utomhus fotboll, det är liten yta och man dömer alltid i ett team. Man har team känsla vilket man inte får utomhus om man dömer lägre divisioner. Här är man alltid i team när man åker. Man är inte ensam och får stöttning, säger hon.

Svenska Futsalligan har för tillfället 18 domare i den högsta serien, varav endast en är damdomare. Carolines mål med sin domarkarriär är att vara en av de 18 domare i den högsta divisionen.
– Mitt mål är att nå elitkurs och assistera i SFL, Svenska Futsalligan, och därmed bli den andra damdomare i den högsta divisionen i Sverige och vara första från västkusten eller från södra delen av Sverige, säger hon.

Det gäller att ha bra spelförståelse, bra fysik och vara en bra matchledare för nå långt i sin karriär vilket är Carolines starka sidor som domare.
– Jag tänker att den fysiska biten är min starka sida och att jag står upp för mig. Att jag inte viker ner mig när jag dömer killar för de har alltid synpunkter jämfört med damer. Jag visar helt enkelt vem som bestämmer. Dessutom tycker jag att jag leder matcherna bra.

2012 spelade Sverige sin första officiella landskamp i futsal. Sedan tog det ytterligare några år innan Sverige fick en nationell serie för futsal, nämligen inför säsongen 2014–15. Sedan landslaget har man kunnat se en tydlig trend, nämligen att futsal är här för att stanna. Det har fått en positiv utveckling, intresset ökar, fler och fler spelare vill vara med. Det sätter också krav på förbundet att hitta nya domare som kan fylla luckan nerifrån nu när intresset från nationell ligaspelet ökar. Även om det är viktig att hitta nya talanger så gäller det att ha intresse för futsal om man ska döma, menar Caroline.
– Man måste vara engagerad och tycka att det är kul och inte döma för pengarnas skull. Futsal går framåt och blir större. Det kommer behövas domare. Dessutom är det inomhus så man slipper alla dåliga väder, säger hon.

 

Vi tackar Caroline för pratstunden och önskar henne varmt lycka till med kommande uppdrag.

 

Samarth Katiyar

 

Mvh Styrelsen