Samed Canpinar: ”Domare är en symbol på plan”

Fotbollssäsongen är över för det här året. Det har hunnit hända mycket under åretsgång; många domare har slutat och många nya domare har tillkommit. En av dem är Samed Canpinar som dömde sin första match under våren, en känsla som nästintill är obeskrivlig.

– Det tog lite tid i början att komma igång. Det gick både uppför och nerför med massa hinder men jag har kommit förbi dem. Jag tror det handlar om att tro på sig själv, sägen Samed Canpinar om sina absolut första upplevelser från matcherna.

Samed är 23 år idag och studerar på högskolan i Borås till verksamhetsutvecklare inom IT. Han har själv spelat fotboll i flera år som ungdom i Sävedalen, där han också bor. Största anledningen till att han ville bli domare var att han ville ha kopplingen kvar till fotbollen och skapa gemenskap med andra domarekollegor.

Samed har dömt i ett år men hans sätt att förbereda sig till matcher och regeltolkningar upplevs väldigt erfarna.
– För mig handlar det om att bli en bra matchledare som gör sitt uppdrag till 100 procent. Om man gör sitt bästa kommer också förtroendebalken öka hos ledare och spelare, säger han och fortsätter.

– Matchen för mig startar tre dagar innan. Jag kollar upp var matchen spelas, hur jag ska ta mig dit snabbast, vilka färger lagen har och skriver kvitton i förväg. På plats är jag väldigt noggrann med att värma upp, hälsa på ledarna och se engagerad ut. Sådana saker ökar förtroendebalken hos lagen, man får en annan respekt från lagen, säger han.

Första året har varit fullt med erfarenheter för Samed på fotbollsplanen där har fått lära sig mycket och fått agera i andra situationer såsom avvisa ledare. Han menar att det handlar om att vara kollegial och visa var gränsen går.
– Det är inte roligt att avvisa ledare, varken för mig eller någon annan. De är förebilder för alla, det är därifrån allt kommer, därför måste jag förebygga och finslipa det. Det funkar inte så inom ungdomsfotbollen, säger han.

Nästa säsong går Samed in som en erfaren domare. Det kommer vara fler som är nya och i hans situation. Han själv har jobbat mycket med förberedelserna inför matcherna och delar med sig sina bästa tips.
– Du ska vara förbered som att du går till en fin middag, stil och profil. Ha den uniform som krävs från SvFF. Du blir mer accepterad då och sköt också om ditt utseende, det gäller både killar och tjejer. Det viktigaste är att vara där i tid, helst 45 minuter innan avspark så att du hinner hälsa på ledarna, säger han och fortsätter.

– I början handlar också om att ta fler matcher så att du kommer närmare dömandet, så ta så många matcher du kan på fogis.

Att vara domare är en symbol på planen där man får agera en bra matchledare och ta viktiga beslut. Men det är inte alltid så lätt som man tror. Bläddra bara i vilken tidning som helst så hittar man flera fall av oacceptabla beteenden mot domarna. För Samed handlar det om att fortsätta göra så gott han kan. Ibland är det inte lika tryggt menar han men det viktigaste är att ha kul. I framtiden drömmer han om att hjälpa andra domare och döma ännu högre.
– Jag vill hjälpa nya domare med skriverier och hur man ska tänka och få dem att ha en positiv inställning till yrket, säger han och fortsätter.

– Jag vill gå upp så mycket jag kan, drömmer vore att vara huvuddomare i division 3. Det gör man bäst genom att träna bra och ta det sakta och säkert för du ska utvecklas också på vägen. Tillslut ska du göra det du tycker om är rolig, säger han med ett leende på läpparna.

Vi tackar Samed för intervjun och önskar honom lycka till! 

 

Samarth Katiyar

 

OBS! Glöm inte att anmäla er till avslutningen nu på tisdag 19/11

 

Mvh Styrelsen