Under en tidig lördags morgon under oktober månad samlades nyblivande fotbollsdomare på Valhalla IP där de gick igenom praktiska saker såsom hur man använder pipan, rör sig på plan, tar frisparkar, visar kort, tar hand om konflikter och mycket mer. Till sin hjälp hade de mycket rutinerade coacher som visade hur man gör och överöste med tips och egna erfarenheter – Pontus Ekengränd, Gabor Basco, Roberto Incorvaia och Daniel Eckebrant. I år är det ca 40 domare som gick domarkursen hösttermin 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

GIFDK’s styrelsemedlem Roman Gaydur passade på och träffade några av dessa nya domare som ställde upp på några korta intervju frågor:

 1. Varför vill du bli en fotbollsdomare?
 2. Vilka mål och förväntningar har du med dömandet?
 3. Vilka egenskaper har du för att lyckas med domarkarriären?

 

Muamer Jusic

 1. Jag har spelat fotboll länge och hoppas på att döma en VM-final i framtiden.
 2. Det ska bli kul att komma på andra sidan av fotboll. Man har varit spelare, man har varit lite gapig, lite kämpig. Nu får man se hur är det att vara domare och får ta den sidan själv.
 3. Jag är väldigt självsäker som person, jag har självrespekt. Och jag respekterar andra personer och det kan hjälpa mig en bit på vägen.

 

Salih Gecaj

 1. Jag har en kollega på jobbet som har pratat om det hela tiden (Christian Zora) och det har varit kul att lyssna på honom. Han rekommenderade det för mig och han trodde att det skulle passa mig för att jag gillade det. Och jag tänkte prova det.
 2. Målet är att komma upp så högt som möjligt och förväntningar är att ha roligt på vägen dit.
 3. Jag har spelförståelse, jag har spelat fotboll länge och tror att det kommer att hjälpa mig.

Oscar Kanerva

 1. Jag tycker det är roligt. Jag har slutat spela fotboll (Bergum) och jag vill komma tillbaka till sporten och jag gillar att döma, jag har redan dömt i två år.
 2. Jag vill klättra så långt upp som möjligt och då gäller det att vara så duktig som möjligt och visa egen engagemang och göra det största som möjligt, visa att man vill bli bättre.
 3. Jag har social kompetens, jag kan prata med allt möjligt folk och det göt i sin tur att det blir lättare att ha kontakt med spelare.

 

Anel Maslo

 1. Jag kom upp i en viss ålder och det känns att fotbollskarriär är på ett sätt över men man vill vara kvar i fotboll för att man älskar fotboll och då domarkarriären är absolut något.
 2. Målet är att komma upp så högt som möjligt på så kort tid som möjligt.
 3. Jag är ganska bestämd som person men ändå flexibel och brukar vara bra på att förmedla det jag tänker och tycker så det kan vara en fördel för att just skapa lugn och stabilitet på fotbollsplan.

GIFDK välkomnar alla nya fotbollsdomare till vår domarfamiljen och önskar dessa all lycka i framtiden!