Då var det dags för säsongsavslutning tillsammans med Göteborgsdomarna och GIFDK. Kvällen bestod bland annat av en föreläsning av Johan Örtendahl som har jobbat som idrottspsykolog för IFK Göteborg sedan 2007.

Lyhörda domare under Johan Örtendahls föreläsning.

Göteborgsfotbollen har haft en tuffare höst med flera avbrutna matcher och mycket fokus på domarna. Det har förekommit hot och våld mot fotbollsdomarna i Göteborg. Av den större anledningen höll Johan Örtendahl, idrottspsykolog, i en föreläsning om olika beteende som får människor att bli frustrerade. Detta är ett sätt från GIFDK för att lyfta på problemet och hur man som domare kan förebygga på bästa möjliga vis.

Johan Örtendahl pratar om hur man som domare kan påverka spelarna och miljön runtomkring spelplanen. Det är viktigt att vara glad och positiv när man är där. Den glädjen smittar av sig till omgivningen och man kan få någorlunda enklare match framför sig. Dessutom spelar tankar och känslor tillsammans med fokus, en viktig del i dömandet. Ett sätt att undvika irritation är att vara fokuserad på matchen. Genom en bra koncentrationsnivå minskar man sina misstag och på så sätt slippa alla tråkigheter som kan uppstå.

 

Johan Örtendahl in action.

Johan pratar också om mål och krav som har en avgörande effekt på domarna och deras prestationer. Han menar att man alltid ska sätta upp mål när man dömer men det är en skillnad på mål och krav. Man kan till exempel inte sätta upp mål på att man inte ska blåsa en enda fel frispark. Det är orealistisk. Det man däremot kan göra är att sätta krav på sig själv att man ska göra sitt bästa.

Det delades även ut fina priser under denna kväll. Ett av priserna som stack ut extra mycket var klubbens Hederspris som tilldelades Måns Fredberg. Måns Fredberg är en föreningsdomare som fick utstå massa tråkigheter i en ”knattematch”. George Jansizian, tillhörande GIFDK. var turligt nog redan på plats, eftersom han skulle döma på samma plan senare. George Jansizian såg tråkigheterna som uppkom och gjorde sitt bästa för att lösa situationen. George tröstade Måns med att fortsätta döma vidare, något Måns inte alls hade lust för. En stor eloge till Måns och George.

 

Hederspristagaren: Måns Fredberg och George Jansizian.

Förutom hederspriset, tilldelades ytterligare två priser till två av klubbens domare, Maral Mirzai och Elsa Nylander. De två var nämligen med på föreningsdomarutbildningen för att utbilda våra nya och unga domare och på så sätt få dem att börja döma. Det är ett sätt att rekrytera nya domare.

Elsa Nylander tar emot priset för sitt engagemang med föreningsdomareutbildningen.

 

Maral Mirzai tar emot priset för sitt engagemang med föreningsdomareutbildningen.

 

Johan Örtendahl tar emot priset för en helt fantastisk föresläning.