GIFDKs arrangemang– GIFDK Möter, som gick av stapeln tisdagen den 2 september, blev mycket lyckat med intressanta samtal, roliga anekdoter och angelägna frågor från både samtalsledare och publik. Över 100 personer hade sökt sig till Bio Roy denna kväll för att lyssna på VM-domaren Jonas Eriksson och den före detta elitspelaren Stefan Selakovics samtal om fotboll och domarskap tillsammans med journalisten Joakim Geigert. 

GIFDK event 007 hemsida

We are not selling fish here

Efter ett kort anförande av GIFDKs ordförande, Robin Wilde och kvällens samtalsledare, Joakim Geigert klev Stefan Selakovic upp på scenen. Stefan, som förutom sina skickliga fotbollsegenskaper även är känd för sitt heta temperament på planen, berättade flera intressanta historier från sin långa karriär. Bland annat om sin övergång till Heerenveen i Holland 2001. Klubben kom med ett förslag på en övergångssumma till Halmstad BK:s starke man Stig Nilsson. Nilsson tyckte uppenbarligen det inledande budet på ”Sella” var på tok för lågt och svarade Heerenveen ”we are not selling fish here”.

GIFDK event 023 hemsida

Man fick sina frispel med jämna mellanrum

Selakovic, som efter att ha lagt av med fotbollen inför denna säsong nu arbetar som sportkonsult på advokatbyrån MAQS, berättade också om saknaden av fotbollen och de främsta minnena: SM-gulden med HBK och IFK Göteborg. Sellas råd till unga spelare är att planera inför framtiden. Det är få som kan leva på inspelade pengar efter karriären och det är viktigt att man tidigt börjar tänka på vad man ska göra när karriären är slut. Han erkände även att han stundals hade ett hett temperament på planen, ”man fick sina frispel med jämna mellanrum” och att spelarna inför match pratar sinsemellan om vem som ska döma.

GIFDK event 030 hemsida

Kom hit– försvinn

Efter Joakim Geigerts samtal med Stefan Selakovic var det VM-domaren Jonas Erikssons tur att äntra scenen. Jonas berättade om hur han som tolvåring började döma fotboll, mycket på grund av att de domare han själv hade som spelare visade bristande intresse och engagemang. En domare hade för vana att kalla till sig spelarna och sedan direkt skicka dem därifrån med orden ”kom hit– försvinn”. Jonas tänkte att det där kunde han göra bättre genom att visa mer engagemang och kommunicera bättre på planen.

Jonas framgångsrecept

Det visade sig mycket riktigt att Jonas Eriksson hade alla de egenskaper som krävs för att ta sig upp till den absoluta världseliten. Med över 270 matcher i Allsvenskan, 25 matcher i Champions League, en EM- samt en VM-turnering i ryggen lyder Jonas framgångsrecept:

  • Lyssna på instruktörer och domarkollegor. Ta till dig konstruktiv kritik och jobba kontinuerligt med att utveckla ditt domarskap.
  • Ha gärna förebilder men kopiera aldrig någon utan hitta din väg och var dig själv på planen.
  • Träna hårt och förbered dig noggrant.
  • Se till att ha roligt när du dömer!

GIFDK event 002 hemsida

Kaoset i Egypten

Jonas Erikssons karriär har dock inte alltid gått spikrakt uppåt. I en vänskapsturnering i Egypten 2003 dömde han Schweiz-Burkina Faso, en match som spårade ur på grund av bortalagets brutala spel. Eriksson delade ut fyra röda kort till afrikanerna och tvingades senare bryta matchen. Turneringen var tänkt att knyta band mellan Europa och Afrika och arrangörernas missnöje gick inte att ta miste på. År 2009 i Champions League- matchen mellan Glasgow Rangers och Sevilla missade Eriksson en straff, något han även talar om i sitt sommarprat, och fick utstå hård kritik.

Händelserna tog hårt på Jonas som tidvis ifrågasatte om han verkligen var ämnad att döma fotboll på internationell toppnivå. Numer håller han sig borta från att läsa tidningar dagen efter match, men han har inget emot att framträda i media och förklarar beslut. Sådant som kan ge ökad förståelse för domarrollen och bättra på regelkunskapen bland fotbollsintresserade.

GIFDK event 042 hemsida

Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar

Jonas Erikssons främsta egenskap som domare stavas matchledarskap– hans sätt att leda matcher genom sitt agerande på planen, verbala skicklighet och kroppsspråk. Han sätter prestige i att få spelarna att uppträde schysst och tycker de har rätt att ibland få reagera på beslut och, som han själv kallar det, pysa ut. VM-äventyret i Brasilien, tillsammans med de assisterande domarna Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius, bjöd stor framgång och teamet var, efter tre lyckade insatser i turneringen, nära att få döma VM-finalen mellan Tyskland och Argentina.

Nu blev det emellertid inte så men mer vältränad än någonsin ser Jonas Eriksson fram emot höstens Champions League- äventyr och kanske satsar han vidare mot EM 2016 och VM 2018. Den efterlängtade finalen hägrar, eller för att citera Jonas själv: ”hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar”.

GIFDK vill tacka alla som var på plats, samtalsledare Joakim Geigert, våra gäster Jonas & Stefan samt våra sponsorer Lindberg & Frisk för ett mycket lyckat evenemang! 

GIFDK event 045 hemsida