Hon har ett genuint intresse för fotboll. Ett intresse som var vägen in i fotbollsdömandet, ett yrke som bygger på kunskap och ren disciplin enligt Anastasia Stojanova.

– Jag tror på att döma mycket matcher så att jag samlar på mig mycket erfarenhet, säger hon. Att vara domare är ett ansvarsfullt uppdrag och samtidigt roligt där man som domare är en nyckelperson för att andra ska kunna utöva fotboll. Man börjar döma fotboll av diverse anledningar och oavsett match eller orsak gäller det att vara väl förberedd för utmaningen. Anastasia tänker på att gå in i rollen inför sina matcher genom att vara väl informerad och förberedd.

– Jag känner att man måste vara välutbildad, kunna regler och allting känns mer seriöst på sätt och vis. säger hon. Anastasia Stojanova har precis gått färdigt sin första domarkurs (hösten 2019) och tycker det är kul med fotbollsdömandet. Hon spelar fotboll vid sidan av dömandet i Torslanda IK och det var också där som domarintresset väcktes till liv. Hon berättar att hennes tränare är fotbollsdomare på distriktsnivå och rekommenderade mig att ge domaryrket en chans.

– Jag fick förslag av min gamla tränare för han visste att jag har varit intresserad av dömandet. Både jag och hans dotter är föreningsdomare. Sen när han sa det så såg jag det som en utmaning att utveckla mig från att vara en föreningsdomare till att bli en ”riktig ” domare, säger hon och fortsätter prata om domarrollen.

– Allt är roligt, från nervositeten innan match till att känna sig nöjd efter matchen, att man har gjort ett bra jobb, det är den känslan som är den bästa, säger hon. Anastasia är en 18-årig tjej som studerar på gymnasiet där hon läser teknikprogrammet. Hon är målmedveten och har planer på att studera vidare efter sin student. Samtidigt har hon funderat på vad som ska hända med hennes domarkarriär då hennes främsta egenskap är just kommunikation på plan. Hon säger att hon har lätt för sig att kommunicera med spelare och ledare.

– Sen vet jag inte heller om intresset för domaryrket kommer växa för om jag bestämmer mig för något så kan jag lägga all fokus på det och gå helhjärtat hela vägen in. Det kan finnas chans till att jag vill ta mig ännu längre i domaryrket och då vore det häftigt att döma på FIFA-nivå eller allsvenska matcher. Drömmen hade definitivt varit att få döma VM, säger hon och fortsätter prata om vad som krävs.

– Jag tror på att döma mycket matcher är nyckeln så att jag samlar på mig mycket erfarenhet från olika typer av matcher, allt för att känna mig självsäker i varje situation som uppstår. Det handlar också om att analysera varje match och sen prata mycket med andra domare, antingen med domare från högre nivå eller på samma nivå. Jag själv lärde mig mycket genom många bra tips från en domarkollega.

Vi tackar Anastasia för intervjun och önskar henne lycka till med dömandet!