Mellan den 26:e juni och den 1:a juli var GIFDK:s egna Maral Mírzai nere på Steg 2 utbildning i Halmstad under Elitflicklägret. Vi bad Maral berätta om sina upplevelser och nedan följer det mycket intressanta resultatet.

Trevlig läsning!

Elitflicklägret

Domarna på Elitflicklägret

 

”Glädje, stolthet, ansvar. Jag tog med guldmyntet  tillsammans med resten av domarpackningen och satte mig på bussen ner mot Halmstad. Inte vilken buss som helst, utan en buss med Göteborgs distriktslag på väg till Elitflicklägret. Nerverna var uppe redan veckan innan men då befann jag mig på flyget mot New York. Jag hade regelboken lättillgänglig under hela resan ifall ångesten inför regelprovet skulle dyka upp. Jag visste inte vad som väntade mig nere i Halmstad men jag visste att jag ville vara väl förberedd. Jag insåg ganska fort att den enda förberedelsen som egentligen behövdes var att ställa in tankarna på mig själv och min roll som domare.

Jag var nog inte den enda nervösa tjejen på bussen. Flickorna från Göteborg var minst lika nervösa och taggade inför den efterlängtade veckan. En fotbollsvecka där sportens alla viktiga aktörer var delaktiga; distriktstränare, instruktörer, spelare, domare och givetvis åskådare.

Med ett fullspäckat schema hann vi med teoripass, praktiska övningar, matcher och ett löptest.

Stämningen i domargruppen var bra med vågade diskussioner och högt i tak. Otroligt bra och rutinerade instruktörer som var där för att dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och inte minst göra oss till bättre domare. Det gemensamma engagemanget resulterade i långa men nyttiga teoripass. Jag insåg fort vikten av att både lyssna och ta till sig konstruktiv feedback.

Den erfarenhet som jag tar med mig från steg 2 är framförallt ett nytt tankesätt. Hur man analyserar och tänker domarskap. Att sätta sig in i andras situationer och ta lärdom av deras frågor och svar.

Innan kursens slut går alla domare hem med varsitt kursbetyg. Betyget var inte det viktigaste för mig och inget som jag lät stressa mig. Mitt mål med steg 2 var att komma tillbaks med de redskap som krävs för att utvecklas som domare och att använda dessa för att ta mig framåt och uppåt i karriären.

Det är framförallt fyra punkter som jag vill ställa i centrum; bygga upp ett bra samarbete med domarteamet, ha goda regelkunskaper, bra fysik och fortsatt hängivenhet till sporten. På så sätt hoppas jag att fotbollen kan spelas som när den är som bäst för alla oavsett ålder, kön eller klass. 

/Maral”

Från vänster: Maral Mírzai, Sofie Gustavsson (Halmstad) och Vanja Van Beelen (Skåne)

Från vänster: Maral Mírzai, Sofie Gustavsson (Halmstad) och Vanja Van Beelen (Skåne)