Han har dömt mer än 600 matcher som HD/AD sen starten 2014, men det tog tid innan 47-åriga Mustafa valde att ta steget för att bli domare.

-Jag fick verkligen övertalas för att börja döma, säger han.

Den där magiska sommaren 1994 när Sverige tog brons i VM, samma år kom Mustafa till Sverige och lirade boll med kompisarna Nihaz Nuhic och Muamer Katkic. Vid det laget redan etablerade fotbollsdomare i Göteborg.

Domarkollegorna försökte vid flertal tillfällen övertyga Mustafa att börja döma, det fick honom att börja fundera men han var inte riktigt redo, sen när en tredje domare anslöt till duon nämligen Jasmin Puljic, så bestämde han sig för att testa lyckan som domare.

-Jag har alla tre att tacka för att de på nåt sätt lyckades spela en avgörande roll i mitt beslut, berättar Mustafa.

Som ungdom hann Mustafa representera de 2 lagen FC Sarajevo och Zeljo. Med sig i ungdomsåren fanns även fotbollsvännen Elvir Baljic med meriter från storklubbarna Real Madrid, Fenerbahce och Galatasaray.

Elvir Baljic valde att åka till Istanbul för att bli fotbollsproffs medans jag istället åkte till Sverige för att spela div 4-5 fotboll, säger Mustafa ironiskt. Jag fick en biljett in i det svenska samhället och lärde känna många fina människor som jag har kontakt med än i dag, vilket jag är tacksam för.

Hur känns det nu när du provat på yrket som fotbollsdomare?

Att döma är det bästa som finns, känner en oerhörd glädje och framförallt är det roligast att döma i team. Jag känner en stor passion för detta, jag är fokuserad varje match och vill bidra med en bra insats till teamet samt stötta min HD i de lägen som det behövs.

Huvuddomaren ska känna sig trygg med mig och veta att jag finns där som skyddsnät oavsett vad som händer, fortsätter han.

Vilka är dina styrkor som domare?

Jag är kollegial, lojal och alltid redo att backa upp vid behov och har en bra spelförståelse, säger Mustafa.

Vilka har betytt mycket för dig i din domarkarriär?

Ulf Jonasson som tyvärr gått ur tiden, vill hedra och minnas honom som väldigt hjälpsam, gav mig många bra tips, skällde på mig och utvecklade mig. Min nuvarande coach Osman Yucel tog sen över och han har betytt minst lika mycket, hjälpt mig inte bara i sin coachroll utan även privat och varit en riktig vän. Jag är orolig vad som skulle ske om Osman en dag valde att lämna rollen som domarkonsulent, hade inte vart bra för våra domare med tanke på allt han gör för oss. Vår ad coach Göran Glansén  har också vart viktig och trott på mig, han kallar mig för övrigt “städare Karlsson” pga att mitt efternamn är svårt att uttala samt att jag alltid är redo för ett ad-uppdrag.

Vilken match är den mest betydelsefulla matchen du dömt?

Många roliga matcher men några speciella som betytt mycket är 2019 års U17 Ligacupfinal mellan Stockholmsrivalerna BP och Hammarby, spelades i Göteborg på Serneke Arena och jag var ad.

Sedan har jag haft några kvalmatcher till div 3, 5 och 6. Men en som går till minnet är kvalmatchen till div 6.  Jag var huvuddomare, matchen spelades ute på öarna, en spännande hisotria som slutade oavgjort. Den pågick så pass länge att jag höll på missa sista båten hem, då den avgjordes först efter att 26 straffar slagits, berättar Mustafa skrattandes.

Du var med om en match i fjol under kvalet till division 5 som på slutet urartade, berätta mer om den.

En direkt avgörande match i kvalet till div 5 mellan Tynnered och Neutrala, mycket stod på spel, det var fullt med folk på plats och även flertal av mina domarvänner. Vi visste att det skulle bli en tuff match och förberedde oss noggrant med en tydlig matchplan ifall det skulle bli stökigt.

I slutskedet av matchen blev det enligt rapporter oroligt, i samband med en direkt frispark  attackeras huvuddomaren av en spelare från det ena laget. Hur agerade du då?

Jag kände min plikt och kollegialitet klev in på planen för att skydda huvuddomaren. Det slutade med misshandel för oss båda, men med facit i hand kunde det ha slutat mycket, mycket värre än det redan gjorde, vi kom undan lindrigt. Tur också att flera kollegor sprang in på plan och kom till undsättning. Är oerhört tacksam för deras insats.

Det var en otäck känsla att hamna i en sådan hotfull situation med så många människor runt oss. Jag ångrar inte mitt agerande att kliva in på plan utan hade gjort det 1000 ggr om för att skydda mina kollegor, säger Mustafa.

En händelse som blev lite av en snackis och uppmärksammad i flera stora sociala medier i hela SverigeHur känner du nu med lite perspektiv efter den incidenten?

Det är nu ett avslutat kapitel och jag har lagt det bakom mig, 2 av de inblandade har fått en fällande dom av Tingsrätten för misshandel och skadestånd vilket känns väldigt bra. Men nu vill jag fokusera på nuet och hoppas att Coronan kan försvinna så vi kan börja leva som vanligt och få göra det roligaste av allt, nämligen döma fotboll igen, berättar Mustafa.

Vad har domarklubben betytt för dig?

Domarklubben har betytt allt, stöttat mig från dag 1 genom hela jobbiga processen efter misshandeln. Roberto var med mig på polisförhöret, engagerade sig i vårt fall och följde upp. Han har även varit ett stort stöd för min son Suad som också är domare. Jag rekommenderar ALLA att gå med i domarklubben. Jag vill tacka dem från hela mitt hjärta, framförallt har ordförande Roberto Incorvaia visat en otrolig empati, respekt och förståelse i alla lägen. Honom älskar jag rent utsagt för hur han ställt upp för oss, fortsätter Mustafa.

Har du någon förebild som domare?

Felix Brych gillar jag för han utstrålar enorm säkerhet och hamnar aldrig i onödiga situationer tack vare sin domarsmartness.

Någon domare som du själv dömt med  och du vill lyfta fram?

Med all respekt för alla duktiga kollegor så är det några som gjort lite extra intryck på mig under fjolåret. En av dem är definitivt Elsa Nylander som är en tydlig matchledare, hon vet hur man pratar med spelare och är modig. Synd att hon valt att sluta inför i år. Marcus Lundgren är en annan matchledare jag respekterar med sin erfarenhet från div 2, han har en självsäkerhet och stor kunskap att leda 22 spelare. En annan är Victor Karimian som har en god fallenhet för detaljer samt hur enkelt det ser ut när han tillämpar sin fotbollskunskap.

Nu vill jag även nämna några ad och där skulle det vara Blerim Ferati som har en grym spelförståelse och är alltid väldigt stabil med 100% inställning i varje match. Morvarid Mohammadi har jag också bra erfarenhet av. Hon är supermodig vågar ta obekväma beslut, bestämd och viker sig aldrig, fortsätter Mustafa när han berömmer sina kollegor.

Mustafa du har fått ett nytt smeknamn som “meteorologen” av dina domarkollegor, vill du berätta varifrån det kommer?

I Tingsrätten när jag vittnade om hädelserna från kvalmatchen så bad försvarets advokat mig berätta hur vädret var i den sena kvällsmatch? Jag replikerade; “ Jag är inte meteorolog” men ska självklart svara på din fråga. Det var mörkt, kallt och blåsigt den 3: november. Därefter fick jag smeknamnet, meteorologen, avslutar han med ett leende.

Vad har du för tips till nya domare?

Att alltid vara pålästa när det kommer till regelkunskap, aldrig vika sig och stå upp för sina beslut.

Vi tackar Mustafa för denna intervjun och önskar honom lycka till!