I stora drag är det ingen större skillnad på att vara domare i Allsvenskan eller division 5. Det enda som skiljer sig är nivån på spelarna för det är samma personligheter egentligen. Det säger en som har snuddat vid division 1 och har en pojkfinal i den äldsta klassen i Gothia Cup.
– Hur man tar människor för människor är samma oavsett nivå förutom att man är sämre spelare längre ner i systemet, säger Marcus Lundgren.

2018 blev Marcus Lundgren skadad, en skada som höll honom borta från fotbollen i princip hela säsongen. Samma år träffar han Peter Bertlin som var dåvarande coach i division 4. En roll som Marcus hade framfört sitt intresse för. Samma år valde också Peter Bertlin att tacka för sig som coach, hans efterträdare blev just Marcus som hade följt med honom under hösten och lärt sig en hel del nya saker.
– Jag tackade ja när jag fick frågan och fick lära mig bland annat hur man tillsätter matcher och sköter klassificeringen. Nu efter ett år tycker jag att det är fantastiskt att vara coach, det är oerhört lärorikt, säger han.

I år går Marcus in på sin 19:e säsong som fotbollsdomare, en karriär som började efter att hans egen fotbollskarriär tog slut 2002. Kärleken till fotbollen är den främsta orsaken till att Marcus är kvar i det här yrket men också att vara en del av det. Under sin karriär har Marcus dömt så högt som i division 2 i tio år. Han gick också steg 4 utbildningen senare för att ta nästa steg i sin karriär men det tog stopp där.
– Jag gick kursen men det blev aldrig någon match, inte ens någon provmatch. Det enda jag kan sakna i min karriär är att jag inte fick en ärlig chans, det var väldigt diffust. Samtidigt har jag stor respekt för domarna för det var hård konkurrens, säger han.

Idag dömer Marcus i division 5 då han är coach i den övre divisionen och än, efter 19 år i yrket, finns det saker som han tycker är kittlande, inte minst ledarskapet. Han berättar att det är något som är roligast och kan utvecklas hela tiden.
– Matchledarskapet är roligt för det som funkar ena matchen har man ingen aning om det funkar i en annan match så alla matcher är helt olika, säger han.

Under sina 18 år har han hunnit döma ett flertal Hallandsderby men också pojkfinal i Gothia Cup 2004. En turnering som har ändrat sin syn på domarskapet sedan Marcus var där, enligt honom själv. Han påpekar att man lägger alldeles för stor vikt vid domarnas fysik och dess ledarskap än vad det var på hans tid. Matchledarskap och fysik är något som han själv lägger stor vikt på när han är ute och tittar på domarna i division 4.
– Dels gör jag en bedömning på förbättringspunkter och pratar utifrån dessa. Men också matchledarskapet och fysiken är viktig för det är vad de vill ha där uppe i svenskan, säger han och fortsätter.

– När det gäller träning så sköter de det på egen hand men där gör också domarklubben ett bra jobb för att det sker mycket träning via dem.

 

Vi tackar Marcus för pratstunden och önskar honom varmt lycka till med höstens utmaningar!

Samarth Katyar