Var ska man egentligen börja? Han dömde SM-finalen i Futsal damer mellan IFK Göteborg och GAiS (15 mars) följt av en andra kvartsfinal i Svenska Futsalligan. Och därefter fick han den hedersamma landskampen mellan Sverige och Moldavien. Innan innevarande säsongen i Futsal fick ett olyckligt avbrott pga rådande coronavirus, men slutspelet kommer i juni att återupptas igen, och då är han redo att döma returen i semifinalen mellan Hammarby IF FF och IFK Uddevalla.
Snart är futsalsäsongen över, men det har sina fördelar att döma futsal under vinterhalvåret.

– Jag har en fördel i beslutsfattandet, det går mycket snabbare för mig att fatta beslut i fotboll, säger George Jansizian.

Sedan en tid tillbaka innehar Sverige fyra FIFA-domare. När Fredric Nilholt slutade som domare har man nu nominerat en ny svensk domare, som också blivit antagen. George Jansizian är en av de mest erfarna futsaldomare Sverige har och har dömt Svenska Futsalligan sedan starten. George berättar att han blev medsläpad av sina erfarna domarkollegor som dömde fotboll och futsal. De hade även en meriterad SM-final på meritlistan. Det var där intresset väcktes och idag dömer han på en internationell nivå. Resan har dock inte varit lätt.
Den har varit utmanande och konkurrenskraftig, det har funnits många duktiga elitdomare. Jag har fallit på målsnöret flera gånger, men så är det när man kämpar i toppen bland alla duktiga domare, säger han och fortsätter.

Jag tror det är nyttigt att stöta på motgångar ibland eller att vara underdog inte alltid vara vinnare. Känslan blir att jag inte vann den här gången, vilket gör att man lägger in en ny växel varje år för att utvecklas och bli bättre. Om man kämpar om att döma en final men så får man en bronsmatch, vilket har hänt mig ett par gånger, då vill man bara kämpa ännu mer för att en dag döma en final. Jag försöker alltid lära mig av mina motgångar, de har varit flera, men de har gjort mig till bättre domare och en mer ödmjuk person.

Till vardags är George jurist och tränar väldigt mycket för att hålla sig i form. Han har tränat kampsport sedan han var sex år gammal men lägger nu mer fokus på träning som är anpassad till domarskapet.
Man ska träna på det man ska göra på plan. Många går till gymmet och kör ett styrkepass eller löper på bandet utan en plan, men det de glömmer bort är att man måste träna på ett matchförberedande sätt genom veckan för att ha en överkapacitet när man dömer matchen. Därför tränar jag på det som ska utföras på plan, alltså kondtionsträning, explosiva löpningar, riktnings- och sidledsförändringar. Jag försöker även planera in aktiv vila eller ren återhämtning.

När futsalsäsongen är över går George över till fotbollsdömandet i division 1 och 2, där han är huvuddomare. För många kan det vara svårt med övergången, nämligen att gå från futsal, intensiv och explosiv fotboll på liten yta, till att döma fotboll där tempot inte är lika intensiv och explosiv och planen större. I Georges fall är det inte så, han tycker att det är en enorm fördel att döma futsal under vinterhalvåret.
Jag tycker att när jag går över till fotboll känner jag att jag har en fördel i beslutsfattandet, det går mycket snabbare och lättare för mig att ta snabba beslut i fotboll. I futsal måste du fatta ett beslut varannan sekund men i fotboll är det var 6:e sekund. Om du har nött hela vintern med snabba beslut och bra träning, då har man en stor fördel genom att placera sig och hitta vinklar för att fatta ett beslut, säger han och fortsätter.

Det ställs också höga krav på ditt matchledarskap i futsal eftersom dina beslut har en stor inverkan på matchen; frisparkarna räknas vilket leder till att den 6:e blir straffspark. Det gäller att kunna sälja in sina beslut och samtidigt tillåta en schysst kampnivå. En annan påfrestning är att du är närmare spelarna, du står i centrum huruvida du vill eller ej.

För drygt en månad sedan dömde George sin första internationella match som spelades i Helsingborg mellan Sverige och Moldavien. Till sin hjälp hade han Joseph Matti, Roberto Incorvaia och Cavit Kinali. De har dömt tillsammans i flera år och känner varandra men han menar att på internationell nivå kan man få döma med domare man aldrig har träffats förut.
Då har du ett par dagar på dig för att ni ska synka ihop vilket givetvis inte är lätt. Joseph, Roberto och Cavit har gjort en fin säsong och jag är glad att de blev uttagna. Jag kan inte önska mig ett starkare domarteam, säger han och fortsätter prata om sina framtida mål.

Just nu tillhör jag kategori 3 som är lägsta på FIFA-nivå. Jag vill dels komma till den högsta vilket är elit. Samtidigt har jag som långsiktigt mål att döma ett VM-slutspel och sätta Sverige på kartan. En final hade varit drömmen men kortsiktigt handlar det om att få mitt första tävlingsuppdrag, Champions League, EM-kval eller VM-kval och bli en mer erfaren internationell domare.

 

Vi tackar George för pratstunden och önskar honom lycka till inför kommande stora uppdrag.

Intervju utförd av: Samarth Katiyar

Bild av: Rudy Alvarado