Nytt år, nya möjligheter. År 2015 är igång och domarnas årliga fortbildningar börjar närma sig. I samband med fortbildningarna genomförs ett regelprov där det krävs minst elva utav tretton rätt för att bli godkänd som domare.
För att ge våra medlemmar en större möjlighet att klara regelprovet har domarklubben som tradition att anordna en regelträff. I år anordnades träffen onsdagen den 21 januari då cirka 60 personer samlades i Katrinelundsgymnasiet.
Förra årets regelträff resulterade i att betydligt fler domare än året innan klarade regelprovet vilket gläder oss i domarklubbens styrelse.

regelbild 1
Ca 60 domare samlades för att diskutera regler.

Till regelträffen fick vi hjälp av Osman Yücel som till vardags arbetar som domarkonsulent åt Göteborgs Fotbollsförbund. Osman är tillika ledamot i Domarkommittén, coachansvarig, futsalcoach, domarinstruktör och domare. En mycket kompetent person i domarvärlden!
Ett stort TACK till dig Osman!

regelbild 2
Osman Yücel, föreläsare på regelträffen

Vår kära kollega Thomas Löfstrand, som varit assisterande domare i Allsvenskan, skickar här med oss några visdomsord inför regelprovet:
Igångsättande av spel
”Lämnar eller beträder spelplanen utan domarens tillstånd (detta gäller alla spelare numera även avbytare) så skall spelet alltid återupptas med en indirekt frispark där bollen befann sig när domaren stoppade spelet.
Detta får du inte blanda ihop med spelare som hamnar oavsiktligt utanför plan!
Indirekt frispark ska det vara alltid vid förseelsen om det är avblåst för t.ex. obstruktion där icke fysisk kontakt har funnits samt om du blåser av för tekniskt fel eller olämpligt uppförande som t.ex. när spelare använder en del mindre trevliga ord och gester mot domare.
Direkt frispark är det alltid där förseelsen begicks.
Nedsläpp sker alltid där bollen befann sig när du blåste av. Och det är alltid följden av när något utomstående påverkar spelet (du vet hunden som springer in) eller när du själv som domare behöver blåsa av för något eller när det sker ett regelbrott utanför spelplanen.”
För att ta del av övrigt material och för att öka möjligheten att bli godkänd på regelprovet rekommenderar vi dig att bli medlem i GIFDK.
Vi önskar alla våra fotbollsdomare lycka till på regelprovet och hoppas att ni får ett fantastiskt fotbollsår.
En luring att ta med sig:
Målvakten kastar ut bollen från eget straffområde, vinden tar bollen. Bollen åker in i motståndarens mål. Vad dömer du?

 
Vänliga hälsningar,
Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubb