Han gillar att jobba med människor, kan prata fem (!) olika språk och hejar på Olympiakos; möt Roni Mezo, som har dömt i tio år och är inne på sin femte säsong i Göteborg.
– De flesta vet inte att jag kan prata grekiska och hejar på Olympiakos, säger han.

Vid 12 års åldern började Roni Mezo spela fotboll i Bäckseda IF, en klubb i Vetlanda, dit han flyttade från Grekland. Han själv säger att han inte spelar på hög nivå men hans meriter som fotbollstränare säger något annat. Han har varit fotbollstränare för S: T Jakob BK i tre år, där han var högst bidragande till att de, överlägset, tog sig upp i division 6. Med hela 19 segrar på 20 matcher och över 100 mål i målskillnaden. En roll som liknar en annan roll, nämligen domare.
– Domarskapet har alltid varit en naturlig del av mitt liv för jag tycker om att jobba med människor, vägleda dem och visa vad som är rätt och fel. Jag gillar att ha det högt i tak när jag kommunicerar och komma överens på det sättet. Så var det också på träningar där jag ställde frågor om jag blev osäker. Det är ingen prestige med att jag är tränare utan vi gör sakerna ihop, säger Roni Mezo.

För tio år sedan började Ronis resa som fotbollsdomare i Vetlanda, som föreningsdomare. Sina första matcher dömde han ihop med sina lagkompisar i ett så kallat tvådomarsystem. Han berättar att det var lärorikt, dels för att man dömde med sina lagkompisar dels för att man hade chansen att lära de yngre.
– Jag har alltid tyckt att fotboll är kul och domarskapet har alltid varit en naturlig del av mig sen jag flyttade till Linköping och sedan Göteborg 2015. Det blir min femte säsong i Göteborg, säger Roni Mezo.

Fotbollsdomare och tränarrollen har en gemensam nämnare vilket är ledarskapet. Roni är 25 år gammal och jobbar idag på Be Sporty. Hans arbetsuppgift är att planera olika aktiviteter för barn i unga åldrar och se till att de har det roligt. Han har också pluggat Sports Coaching på Göteborgs Universitet innan han började jobba med barn.
– Både jobbet, skolan, domarskapet och tränarrollen; allt har en gemensam nämnare vilket är ledarskapet. säger han.

Ronis resa började i Irak där han är född och bodde i fem år innan han flyttade till Grekland. 2006 kom han till Sverige och några år senare började han döma fotboll. Idag, tio år senare, har Roni kommit väldigt långt i sin domarkarriär, han är nämligen huvuddomare i division 4 herrar och division 1 damer. Som domare beskriver han sig själv som en rättvis, ärlig och kommunikativ domare vilket har burit frukt än så länge.
– Som domare är jag också väldigt analytisk och går igenom mina matcher. Jag brukar ha några förbättringspunkter från mina föregående matcher till min näst kommande match. Jag går in med inställning att förbättra det jag inte var nöjd med. Det är mitt fokus, säger han och berättar om sina mål med karriären.

–Mitt kortsiktiga mål är att göra bra ifrån mig i division 4 så att jag kan utvecklas som domare. Mitt långsiktiga mål, om ett par år, är att ta nästa steg och se hur långt jag kommer. Även om jag alltid tänkt att det är kul att avancera i seriesystemet så tycket jag att det viktigaste är att ha kul.

 

Samarth Katyar