Ordföranden för Göteborgs Fotbollförbund, Bert Andersson, är sist ut i vår intervjuserie om personer och avdelningar inom Göteborgs Fotbollsförbund.

Hej Bert, jag tror inte att så många i domarklubben känner igen ditt namn. Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en 60 år ung ur-Göteborgare. Civilt arbetar jag som regionchef på en större konsultfirma. Fritiden delas mellan ett brinnande fotbollsintresse och avkopplande vistelse i sommarstugan på Västkusten. Jag har suttit i styrelsen för Göteborgs Fotbollförbund sedan 1990 och är dess ordförande sedan 2001. Sedan tre år tillbaka sitter jag också i Svenska fotbollförbundets styrelse. Jag har också förmånen att vara UEFA delegat och reser därmed runt och ser en hel del fotboll.

 Kan du berätta lite om vad det är GFF arbetar med, vilka frågor som ligger på ert bord?

Fotbollen i Sverige är organiserad så att alla klubbar (3300 st.) är medlemmar i Svenska Fotbollförbundet och sedan är klubbarna organiserade i 24 olika distrikt. Vårt distrikt är ett av de större distrikten med drygt 200 klubbar.

GFF ansvarar för all verksamhet i distriktet såsom tävlingsverksamhet, domarverksamhet, tränarutbildning, föreningsutveckling och en väldigt massa andra saker.

 

Vad är styrelsens roll och vad är din roll som ordförande?

Styrelsens roll är att leda och utveckla fotbollen i distriktet samt ge klubbarna så god service som möjligt. Ordförande leder styrelsens arbete.

Hur ser din egen fotbollsbakgrund ut?

Spelade naturligtvis fotboll som ung grabb och då i Örgryte IS och Mossens BK. Efter avslutad spelarkarriär så var jag tränare under ganska många år. Främsta meriten är ett SM-guld med Jitex men jag har också varit verksam i Örgryte (U21) och min egentliga moderklubb Mossens BK.

Har även hunnit med att vara distriktsdomare under ett tiotal år.

 

GiFDK är såklart väldigt engagerade i domarnas situation i Göteborg. Hur ser du på GFFs arbete gällande domarfrågor?

Vi har haft (har) en lite stökig tid under innevarande år. Vi har bytt domarkonsulent och Ordförande i DK samt drabbats av sjukdom under en och samma period. Detta tillsammans med en rätt så ny och orutinerad domarkommitté har gjort att förutsättningarna inte varit de bästa. Det är dock min bedömning att vi nu är på banan och ser framtiden an med tillförsikt.

Finns det något samarbete mellan GFF och andra distrikt gällande domarfrågor och, i så fall, hur ser det samarbetet ut?

Vi kör en del stegutbildningar etc. tillsammans. Främst med de närliggande distrikten

Är det något du vill tillägga eller hälsa till GiFDK:s medlemmar?

Ni gör ett fantastiskt jobb i en ofta svår situation och detta är jag väldigt tacksam för.

När jag själv jobbade som domarcoach så sa jag ofta till mina domare – ta ingen skit ! Detta gäller i hög grad fortfarande.