GIFDK presenterar del 2 av 5 i intervjuserien ”FIFA-fredag”.

Näst ut är 2014 års pristagare till GIFDK:s ”Årets domare”…

Julia Magnusson!

 

Fotboll, domare, porträŠtt

Namn?

Julia Magnusson

Ålder?

30år

Familj?

Sambo med Gustav.

Jobb?

ST-läkare

Antal år som domare?

10år

Antal år som FIFA domare?

3:e året i år.

Häftigast uppdrag?

Min första FIFA-match utomlands. Då spelade Frankrike mot Tyskland en vänskapsmatch precis vid gränsen mellan länderna. Det var ca 40000 personer på läktaren. Jag var jättenervös, men det gick bra och det var en väldigt häftig känsla.

Förra året var du på Island. Berätta? (När kom kallelsen? Hur gick det för dig? Hur länge var du borta? m.m.)

Ja, det stämmer! Det var EM-slutspel för tjejer under 17år. Kallelsen kom ca 1 månad innan avfärd. Vi var domare från hela Europa. På den typen av turneringar är man oftast en domare från varje land, så jag var ensam från Sverige. Det är väldigt uppstyrt och om det inte är matchdag så är dagarna till stor del schemalagda med gemensamma träningar, teoripass och videogenomgångar av ens tidigare matcher. Man får stanna tills man inte längre har några matcher, och jag fick stanna kvar i 15 dagar. Då hade jag dömt en semifinal, vilket jag var väldigt glad och nöjd över att ha nått.

Hur många internationella uppdrag blev det förra året?

7 st.

Städer förra året på internationella uppdrag?

Bristol, England. Wolfsburg, Tyskland. Flera olika städer på Island. Cervia, Italien

Hur ser ett sådant uppdrag ut? När kommer kallelsen? Resa? Team? Fritid i staden?

Vid singelmatch åker vi dit dagen innan och hem dagen efter matchen. Vi brukar åka en HD och två AD. På matchdagen brukar fullt fokus ligga på matchen. Det vanliga upplägget är att jag brukar starta matchdagen med en lättare jogg, därefter gemensam frukost, följt av matchmöte på arenan, och sedan tillbaka till hotellet för lunch och sedan brukar vi prata ihop oss i domarteamet. Avslutningsvis vilar jag lite på hotellrummet, och sist match.

Beroende på vilken tid man anländer kan man hinna se lite av staden, tex ta en promenad eller äta middag på någon restaurang utanför hotellet. Oftast har man en domarvärd som känner till staden väl så man kan få en liten sightseeing, ofta genom bilrutan. Den största behållningen är att man tillsammans med fantastiska domarkollegor, som man lär känna väldigt väl, tillsammans får uppleva saker och skapa förutsättningar för att prestera bra ihop. Det är fantastiskt kul.

Tredje året som FIFA domare. Några mål med året internationellt?

Det första målet är att prestera bra på Algarve cup, vilken är en träningsturnering för landslag som jag tillsammans med Sara Persson (Rävlanda) och Annica Johansson (Stockholm) åker iväg till på fredag (26/2).

Målet för hela säsongen är att få döma en internationell tävlingsturnering.

Övergripande mål med dömandet?

Internationellt är målet att få döma en stor internationell turnering för A-landslaget, tex EM, VM, OS.

Nationellt vill jag bli klassificerad i herr-allsvenskan.

Varför, tror du, att du är ensam tjej i elitfotbollen på herrsidan?

Jag tror det beror på att jag har flera kvalitéer som gjort mig till en bra domare/assisterande domare. Jag har inte heller haft några bekymmer med herrarnas fystester, som är snäppet tuffare än tjejerna. Men jag vill inte skrämma tjejer som vill uppåt, testarna är inte alls en omöjlighet, men man måste vara villig att träna.

Jag tror och hoppas att jag kan inspirera och bereda väg för fler tjejer- Det kan sällan finnas flera innan det finns en.

Försäsongstips?

För min del tycker jag att det är skönt att släppa fotbollen helt några veckor efter avslutad säsong. Därefter brukar jag satsa på rätt tuff grundträning. Det är den fysiska form man bygger upp under försäsongen som ligger till grund för resten av året.

Tips till unga domare som vill avancera?

Hitta den stil som domare som ligger nära din personlighet. Satsa bara på det om du tycker att det är kul. Var ödmjuk både mot de som vill hjälpa dig och de du dömer. Vidare är det inte hela världen om det blir lite fel ibland, ingen är perfekt, varken spelare eller domare, men det viktigaste är att man tar med sig sina misstag och jobbar för att lösa det bättre nästa gång.

Stort tack för din tid och dina givande svar! 

GIFDK önskar Julia stort lycka till i Algarve Cup och i sin fortsatta karriär. Vi håller utkik på tv!

Lyssna på en intervju med Julia från 2014

https://www.youtube.com/watch?v=ovdYT97eTl4

Länk till FIFA AD på damsidan

http://fogis.se/domare/elitdomare/elit-dam/

Länk till Sveriges Elitdamdomare

http://www.sedd.se/vara-medlemmar/fifa-assisterande-domare/