Intervjuserien FIFA fredag fortsätter med del 3 av 5.

Med över 300 elitmatcher är följande domare Göteborgs
mest erfarna verksamma elitdomare. Näst ut är…

Stefan Hallberg!

Fotboll, domare, portrŠttNamn?

Stefan Hallberg

Ålder? 

34

Jobb?

Fastighetsskötare

Antal år som domare?

Började redan som 15 åring

Antal år som FIFA domare?

Går in på mitt tredje år nu

Häftigast uppdrag?

Jag måste nog säga att det senaste uppdraget i Istanbul ligger etta på min topplista. Det var en 16-dels final i Europa League mellan Fenerbache och Lokomotiv Moskva.

Bästa egenskapen som domare hos dig?

Det är väl att jag inte tar något för givet och ser alla matcher som lika viktiga.

12:e året i Allsvenskan, vilket har varit bäst för dig domarmässigt?

Svårt att säga men jag skulle säga 2014. Kändes ju helt klart lite extra när FIFA märket skulle bäras upp och det blir något extra i ens egna uppladdning, det kan man inte hymla om.

Bästa minne domarmässigt?

Gothia Cup finalen när jag var 16-17 år. Vi fick byta om i ”riktiga domarrummet” och man verkligen kände att det var stort redan innan matchen gick igång, även efteråt när vi fick gå upp och ta emot pris som finaldomare! Själva matchen minns jag ingenting av.

Största skillnaden på när du kom upp till idag? Bättre teknisk hjälp? Duktigare domare?

Jag var faktiskt rätt tidigt ute med kommunikationssystemet, fick möjligheten efter bara ett par år i Allsvenskan köra med det men inte varje match. Det är såklart en stor fördel att både ha signalflaggor och att kunna prata med varandra.

Den stora skillnaden på domarna idag är väl åldern. Att de satsar mycket på unga domare och ger dom chansen tidigt, både domare och AD.

Genom åren har jag dömt med fantastiska domare som lärt mig mycket och vi har haft många matcher ihop som ligger till grund till var jag befinner mig i min karriär just nu.

Hur många restimmar blir det per år både internationellt och nationellt?

Svår fråga….många! Det är baksidan med domarskapet men det är inte i närheten av allt det fantastiska vi får uppleva i samband med våra fina uppdrag vi blir tilldelade.

Internationellt så kan det bli många timmar per resa då man ibland kan få åka ett par timmar i minibuss mellan både flygplatsen, hotellet och matcharenan. Om man tänker dagar så är det nästan alltid 3 dagar som man är borta i samband med ett uppdrag och åker man på en miniturnering så är man borta i 7-8 dagar.

När det gäller matcher hemma så kan det ju bli i stort sett över hela landet och 1-2 dagar är normalt.

Några turneringar internationellt? Vart?

Copa del sol på Lamanga / Slovenien U.17 / Zlin i Tjeckien U.17 samt Budapest, Ungern. U.17.

Varför tror du det blev FIFA just 2014? Varför lossnade det?

En av anledningarna var att vi var många duktiga AD som samtidigt kamperade om få platser och det är först nu jag inser att jag då inte var redo och behövde mogna lite mer i min roll som AD. Dels handlar det om hur bra säsong man gjort och jag kände att jag totalt sett över hela 2013 gjorde en av mina bästa säsonger och det ökar ju på möjligheterna lite till att bli nominerad.

Städer förra året på internationella uppdrag? 

Det blir några städer på ett år och det är altid roligt att få komma till nya platser och bocka av arenorna i Europa. Budapest (2ggr) , Baku/Azerbadjan,Bialystok/Polen,Brighton/England, Sion/Schweiz, Konya/Turikiet, Székesfehérvár/Ungern och Thessaloniki/Grekland.

Valde du AD spåret tidigt? Hur kom det sig att det blev just AD?

Jag gjorde mitt val redan i 18-19 års ålder när jag en dag var tveksam till vad jag egentligen ville göra. Jag hade både dömt och spelat fotboll samt handboll i många år och kände en mättnad med fotbollen.

Det var först när Peter Bertlin min f.d styvfar sa att jag kunde ta en ”paus” från att vara huvuddomare och ta några uppdrag som linjedomare (tror det hette så då) istället för att sluta helt. Jag fick helt klart en nystart och slutade med handbollen för att senare ingå i det nya upplägget som fanns då där man kunde satsa endast som AD.

Jag känner mig mer hemma i min roll som AD och jag är trygg i mitt beslut. Jag skulle nog säga att jag växte in i rollen under mina fyra år i divison 2.

Har du några försäsongstips?

Med risk för att någon coach blir arg på mig men… glöm inte vila! En säsong är lång och vi får bara vila en ordentlig gång på ett helt år så passa på. Efter det är det viktigt att hitta någon att träna med som kompletterar en själv, varva tuffa pass med roliga pass.

Övriga tips till unga domare som vill avancera?

Tro på er själva och var ödmjuka i er roll som domare. Ta vara på feedbacken ni får och plocka ut det som känns rätt för er.

Det finns ingen mall för hur just ni ska ta er dit ni vill men det finns gott om verktyg och personer i er närhet som vill stötta och coacha er för att ni ska lyckas.

Vi i GIFDK tackar Stefan så hjärtligt och önskar han all lycka i sina framtida uppdrag! Vi hoppas även att det blir fler fina matcher internationellt!

Länk till AD FIFA domarna
http://fogis.se/domare/elitdomare/fifa-herr1/

Länk till häftigaste uppdraget för Stefan
http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2016/matches/round=2000659/match=2017169/postmatch/lineups/index.html