Häcken - Djurgården 1

GIFDKs nya koncept där lovande domare, på inrådan från sina coacher, får vara med domarteamet under en elitmatch hade premiär i början av april. Först ut var Morvarid Mohammedi, huvuddomare i division 2 damer och Victor Karimian, huvuddomare i division 6 herrar, under det allsvenska mötet mellan BK Häcken och Djurgården på Gamla Ullevi.

Matchen leddes av Markus Strömbergsson, Gävle, och han assisterades av Daniel Ekman från Göteborg och Mikael Hallin från Bromma. Göteborgaren Alexander Pavlovic var fjärdedomare.

– Det var väldigt roligt och spännande att få följa med elitteamet och få en inblick i elitfotbollen. Markus Strömbergssons team var professionella, säkra, erfarna, ödmjuka och väldigt trevliga, säger Morvarid Mohammedi. Victor Karimian håller med:

– Det var mycket intressant, roligt och lärorikt. Domarteamet visar hög klass och deras erfarenhet syns. De var enkla och trevliga människor som välkomnade mig och min kollega som en del av teamet. Besöket motiverade mig väldigt mycket att satsa på att komma upp på en sådan nivå.

Annorlunda matchgenomgång

Matchgenomgången var lite annorlunda än vad de båda göteborgsdomarna är vana vid.

– Matchgenomgången innan match var relativt olik de genomgångar man har i de lägre divisionerna. På deras nivå känner de till alla spelare och ledare och pratade mycket detaljerat om hur de ska ta hand om eventuella situationer under matchen. De pratade om att förebygga så mycket som möjligt vilket jag också tycker är viktigt i fotboll, säger Victor Karimian.

– Det märktes på alla fyra domare att de hade dömt ihop många gånger och de visste vad som krävdes av dem och hur de skulle hålla sig till matchen. Markus Strömbergsson höll en relativt enkel genomgång, berättar Morvarid Mohammedi.

Efter matchen fick Morvarid och Victor vara med på domarobservatörens genomgång. De upplever båda att det finns likheter med deras dömande och elitdomarnas gällande bestraffningar, kamp om boll och handsbedömningar. Morvarid tycker att den största skillnaden var att de på elitnivå kan tillåta tuffare spel än vad domare på lägre nivåer kan göra.

Häcken - Djurgården 2

Tips för framtiden

De båda domarna fick även en del tips som de själva kan använda sig av på sina matcher.

– Huvuddomarens kroppsspråk var mycket tydligt för att visa alla vad han menar. Det är någonting jag kan börja använda mig av på alla typer av matcher. Med ett bra kroppsspråk kommer man få mer respekt, berättar Victor Karimian.

– Det som överraskade mig var hur domarteamet och ledarna kommunicerade efter matchen och hur bra domarteamet hanterade situationerna som uppstod på ett lugnt, behärskat och professionellt sätt. Jag blev väldigt imponerade av det, säger Morvarid Mohammedi.

Sjukt inspirerande

Båda Morvarid och Victor skulle rekommendera andra domare att ta chansen att vara med domarteamet på en elitmatch.

– Absolut, man lär sig mycket på väldigt kort tid och kan dra nytta av det och använda nya tekniker när man dömer själv. Det var roligt, intressant och framförallt en väldigt lärorik dag, avslutar Victor Karimian. Morvarid Mohammedi:

– Jag rekommenderar detta till alla domare, då det var en fantastisk upplevelse och sjukt inspirerande inför säsongen. Jag lärde mig så otroligt mycket och det var mycket man tog till sig och tänkte på i efterhand.