I en ny intervjuserie belyser GiFDK olika personer och avdelningar inom Göteborgs Fotbollsförbund. Först ut är Safija Dautovic Sappelt, Domarkommitténs ordförande.

Safija, du är ordförande i DK (Domarkommittén), kan du berätta för den oinvigde vad DK gör?

Domarkommittén (DK) är domarorganisationens beslutsfattande organ och är en kommitté direkt under GFF:s styrelse. DK består av nio förtroendevalda ledamöter och en tjänsteman.

De frågor som DK behandlar är bl.a. stegutbildningar, rekrytering, klassificering, men även de mindre trevliga frågor som rör domare som på något sätt missköter sina uppdrag och inte lever efter den föreskrivna profilbilden för fotbollsdomare.

Vad är din roll och dina uppgifter som ordförande?

Som ordförande så rapporterar jag direkt till GFF:s styrelse. Jag föreslår individer med lite olika egenskaper som behövs i DK, men det är styrelse som tar beslut att just de utvalda får sitta i kommittén. Mina andra uppgifter är att hålla igång domarverksamheten med bl.a. sätta budget för året och följa upp så vi håller oss inom den, att hålla i DK möten (1 gång/månad), vid behov oftare än så, närvara på styrelsemöten, representera DK på CDK (Central Domarkonferens), planera och hålla i LDK (Lokal Domarkonferens) med mera.

 

GiFDK har en representant i DK (Shahab Sarmadi), hur tycker du relationen är mellan DK och domarklubben?

Samarbetet med GiFDK har fungerat väldigt bra. Shahab är en mycket kompetent representant.

Du är själv domare, tror du att du har någon nytta av det i din roll som ordförande och på vilket sätt i så fall?

Självklart har jag det. Jag vet hur vi domare har det där ute på planerna och vilka utmaningar vi ställs inför. Det ger mig bättre förståelse för de beslut vi måste ta. Eftersom jag även är ledamot i GFF:s styrelse, så har jag förmånen att ta med mig ärenden direkt dit eller till någon utav dess kommittéer för snabba beslut då det behövs.

Vad händer i DK nu under hösten och vintern, hur ser ert löpande arbete ut?

Just nu så är det fullt upp med futsal-kurser, höstens nybörjarkurs, planeringen utav fortbildning (som brukar gå i januari och februari varje år), arbetet kring att sätta budget för 2015 och klassificeringen inför nästa säsong.

 

Flera förbund i Sverige har problem med rekryteringen av domare, hur ser det ut i Göteborg?

Medan andra distrikt kämpar med att rekrytera nya domare, så hade vi cirka 120 personer som anmälde intresse till höstens nybörjarkurs. Ett 50-tal kom till infoträffen och 22 killar och 3 tjejer blev utvalda att gå den. Så vi kan säga att vi är förebilden för andra distrikt!

Är det något du vill tillägga eller hälsa till GiFDK:s medlemmar?

Se till att njuta av vinteruppehållet men kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av. Även en promenad om dagen kan göra skillnad. Träna både din fysik och regelkunskap för fortbildningskurserna är närmare än du tror.