FIFA-fredag fortsätter med del 4 av 5 med i sin presentation av FIFA domare i Göteborg.
Denna veckans domare kommer under 2016 permanent synas med FIFA märket på bröstet.

GIFDK presenterar…

Joakim Amri Nilsson!

Fotboll, domare, portrŠtt

Namn?

Joakim Amri Nilsson

Ålder?

33

Jobb?

Säljare

Antal år som domare?

12

Antal år i elitfotbollen?

5

Häftigast uppdrag? 

Oj. Väldigt svårt val men måste ändå välja Paris mot Madrid i CL Youth League. En match som innehöll allt. En härligt inramning med bra spel och goda omdömen.

GIFDK gratulerar till din FIFA uttagning!

Stort tack till er alla på GIFDK. Har varit ett fantastiskt år.

Berätta om ditt 2015, varför blev det FIFA nu?

Svårt att säga varför det blev just nu. Det kunde ha kommit före men även  efter, allt har väl sin tid. Mitt 2015 har varit det bästa som jag har presterat som assisterande. Min höga lägstanivå har troligtvis varit ett avgörande. Fokus varje match oavsett uppdrag har visat sig lyckat för att få denna fina utmärkelse. 2015 har jag tränat bättra än någonsin och jag har lagt ner mycket mer tid på förberedelser vilket jag tror har varit en bidragande anledning till utmärkelsen.

Har haft mina uppdrag i Allsvenskan kombinerat med turneringar och Champions League för ungdomar utomlands.

Du var i Madrid för ett tag sen; när var det? Vad var det för uppdrag? Vem åkte du med?

Ett uppdrag jag säkert kommer minnas länge. Det var gruppspel i Champions League för ungdomar, turneringen heter Youth League (U19). Jag åkte med Mohammed Al-Hakim som dömde matchen med mycket gott omdöme.

Vi har även hört att du ska till Polen. Vad är det för turnering och vem åker du med?

Det är en turnering för landslagspojkar U17, kvalspel för sommarens EM mästerskap. Samtliga landslag är indelade i grupper om 4 i varje och vi ska döma en av grupperna. Jag åker med vår nya FIFA domare Glenn Nyberg från Borlänge.

Mål med domarskapet som helhet? När kände du att det skulle gå så långt?

 Jag har alltid haft ett mål med dömningen och jag har hela tiden satt nya mål för att ta nästa steg, det är att nå så lång som möjligt. Nu har jag satt nya mål för att fortsätta utvecklas och nå ännu längre.

Personliga mål med 2016?

Fortsätta träna, lyssna och utvecklas med dem uppdrag man får. Troligtvis kommer svårighetsgraden öka i matchning vilket även kommer påverka utvecklingen positivt. Målet är att fortsätta leverera goda resultat i Allsvenskan och få komma ut i Europa.

CORE 2013, vad är det? Vad var skillnaden på det året i jämförelse med andra?

Just det året var speciellt. Resan tog oss till Genéve. Man drillades av de bästa i Europa. Allt från träning, språk (engelska) och mat (äta rätt) fick vi utveckla. Vi hade fystester och matcher som de studerade. Efter 2 veckor på våren och 2 veckor på hösten fick vi, bestående av Kristoffer Karlsson, Daniel Ekman och jag, diplom för godkännande. Ett mycket tufft år men även ett av de roligaste och mest utvecklande. Jag fick framför allt lära mig hur UEFA jobbar och ser på domarskapet och även hur professionellt allt är.

Vad tar du med dig därifrån in i  “vanliga” säsonger?Jocke

Mycket situationer som vi har filmat från våra matcher. Allt sådant sätter sig sedan i ryggmärgen och förhoppningsvis ger utslag i match.

Som assisterande domare? Hur får man ihop livet med matcher, familj och jobb?

Det ligger mycket planering bakom det hela. Det gäller att ha en flexibel och mycket förstående arbetsgivare.

Även vänner som hjälper och stöttar är viktigt.

Sist men inte minst en familj som står ut med snabba förändringar i normalschemat som låter mig sköta träningar och som accepterar perioder där jag knappt är hemma.

Tips till unga domare som vill avancera?

Att ha roligt på vägen och njuta av varje match. Fortsätt träna och framför allt lyssna på de tips man får på vägen till den eventuella framgången. Man ska alltid vara seriös och professionell i det man gör på den nivån man befinner sig. Det kommer man alltid långt på. Sedan ska man sköta sig utanför planen också, det är minst lika viktigt.

GIFDK tackar Joakim så hjärtligt för den givande intervjun och önskar honom all lycka på vägen. 

Nedan följer bild på Jocke från Svenska Cupen 2016 i matchen Djurgården – Hammarby

Fotboll, Svenska Cupen, DjurgŒrden - Hammarby

Foto: Johanna Lundberg / BildbyrΌn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedan följer länk till Sveriges alla assisterande FIFA domare där Joakim tillhör gruppen:

http://fogis.se/domare/elitdomare/fifa-herr1/