Intervjuserien ”FIFA-fredag” fortsätter och har nu kommit till vår sista deltagare. Vi har äran att publicera intervjun på huvudpersonens födelsedag.
Vi önskar henne stort grattis!

Nästa ut är…

Sandra Österberg!

Fotboll, domare, portrŠtt

 

Namn?

Sandra Sofie Österberg

Ålder?

29år (den 18:e mars)

Familj?

Gift med Johan, Katten Gizmo

Jobb?

Arbetsterapeut i kommunen

Antal år som domare?

15 (Började som föreningsdomare när jag var 13-14år).

Vi vill börja med att gratulera på födelsedagen och vidare även gratulera till FIFA utmärkelsen!

Tack!!!

Hur känns det att klistra på FIFA märket på domartröjan säsongen 2016?

Jag känner mig stolt och jag längtar supermycket till första matchen med märket på tröjan! Tyvärr dras jag för närvarande med en skada i hälen och tycker det är extremt påfrestande för psyket att inte kunna döma ännu.

Vilket är det häftigast uppdraget du varit med om?

Min första match internationellt. (VM-kval Ungern-Frankrike hösten 2014 tillsammans med Pernilla Larsson och Julia Magnusson). Jag var supernervös och blev ännu mer nervös när Pernilla sa; ”Sandra, det är du som hoppar in och tar pipan om jag skadar mig eftersom du är näst högst rankad domare i teamet”. Matchen gick bra både för mig och hela teamet, man känner sig trygg med så duktiga och rutinerade kollegor runtomkring sig.

Du är även högt rankad som domare? Hur högt dömer du?

Elitettan.

Har du valt vart (domare/assisterande domare) du satsar?

Jag har alltid älskat båda delarna lika mycket och kan inte välja… Men SJÄLVKLART går assisterande-rollen i första hand nu när jag tagit mig hit! Men jag kommer inte sluta att döma som domare helt och hållet. Jag tycker jag fortsätter utvecklas både som assisterande och domare hela tiden, och så det är ju roligt att vara den som bestämmer ibland…

Berätta om ditt 2015, varför blev det FIFA nu?

Nu fanns möjligheten. Jag var en av fyra som fick chansen att gå steg 4AD (förberedande inför FIFA) och jag gjorde tydligen bra ifrån mig och var den som valdes av SvFF att få den platsen i FIFA-staben.

Städer förra året på internationella uppdrag?

Konin, Polen (Champions League; Medyk Konin- Olympique Lyonnais)

Cesena, Italien (EM-kval; Italien-Schweiz)

Enschede, Holland (Champions League; FC Twente-Barcelona)

La Manga, Spanien (turnering)

Hur häftigt är det egentligen att få uppleva världen på grund av domarskapet?

Det är verkligen hur coolt som helst! Bara en sådan sak som att få flygresor bokade och betalda, fina hotell att bo på, en domarvärd som löser alla praktiska saker på plats och fixar mat och transport. Det enda man behöver fokusera på när man är iväg är själva matchen i sig vilket är väldigt skönt för det gäller ju att vara utvilad och uppladdad för uppdraget.

När insåg du att det var möjligt att bli FIFA domare?

När jag första gången fick en internationell match tänkte jag att det här är en engångsföreteelse. Efter ytterligare ett par matcher tänkte jag att kanske är det inte omöjligt. Först när jag blev uttagen till att gå steg fyra fattade jag på riktigt att jag var nära att ta en FIFA-plats men ärligt talat vet jag inte om jag egentligen har förstått, kanske är det bara en dröm?

Har du några FIFA uppdrag det närmsta?

16:e april, EM-kval. Det är hemligt var, jag själv vet inte heller.

Mål med 2016 både internationellt och nationellt?

Eftersom jag är ny vet jag ju knappt vad som är möjligt för mig internationellt men jag ska göra mitt yttersta i samtliga matcher! Jag har ett mål på hemmaplan; att klassas som AD i herrar div1.

Mål med domarskapet som helhet?

Jag kommer döma så länge som jag tycker det är roligt! Allra roligast skulle såklart vara att få vara med om ett mästerskap.

När ser vi dig i Superettan?

Det är tuff konkurrens och jag är tyvärr ingen Usain Bolt och klarar som det är idag inte löptesterna för superettan, men man ska aldrig säga aldrig. Första målet är div1.

Någon förebild inom domarkåren? Varför?

Sara Persson. Jag har dömt med henne i många år, även när hon dömde division 2 damer och division 5 herrar. Hon har lärt mig mycket och jag gillar hennes sätt att döma! Sara är en riktig fighter och en glädjespridare på alla sätt och vis.

Tips till unga domare som vill avancera?

Lyssna på instruktörer och observatörer, de vill dig väl och har ofta gedigen erfarenhet. Försök förbättra en sak i taget, du behöver inte ha bråttom. Det tog mig 15 år att komma dit jag är idag, det är aldrig för sent. Så länge du tycker det är roligt och vill utvecklas kommer du att göra det. Lycka till med avancemanget!

Vi tackar Sandra så hemskt mycket för alla svar och önskar henne ytterligare en gång stort grattis på födelsedagen!

Länk till FIFA AD:
http://fogis.se/domare/elitdomare/elit-dam/

Länk till Sveriges Elitdamdomare:
http://www.sedd.se/